26 april 2019

Je ontbijt overslaan blijkt toch niet zo verstandig

Neem jij ‘s ochtends alleen een kopje koffie, of ontbijt je uitgebreid met een aantal dik belegde boterhammen? Wanneer je tot het type behoort dat ‘s ochtends met een lege maag de deur uit gaat, dan wordt het misschien tijd om je eetgewoonten aan te passen. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat het ongezond is om je ontbijt over te slaan. Het zou het risico op hart- en vaatziekten kunnen vergroten.

Hoe ontbijt jij ‘s ochtends?

Ontbijten

Uit een studie die onlangs werd gepubliceerd in het Journal of the American College of Cardiology, bleek dat mensen die nooit ontbijten 89 procent meer kans hebben om te sterven aan een hartziekte dan degenen die elke ochtend iets eten. Deze resultaten kwamen voort uit een onderzoek onder 6500 Amerikaanse proefpersonen tussen de 40 en 75 jaar, die 19 jaar werden gevolgd in hun eetgewoonten. 5,1 procent van de deelnemers at nooit iets ‘s ochtends. Verder ontbeet 10.9 procent zelden en 25 procent slechts op sommige dagen. Maar liefst 59 procent ontbeet ‘s ochtends altijd.

Hart- en vaatziekten

In de 19 jaren dat de deelnemers werden gevolgd, overleden er 619 van hen aan hart- en vaatziekten. De onderzoekers vergeleken het aantal sterfgevallen als gevolg van hart- en vaatziekten van niet-ontbijters met die van ontbijters. Daaruit bleek dat de niet-ontbijters 89 procent meer kans hebben om te sterven aan een cardiovasculaire aandoening dan mensen die ‘s ochtends iets aten. Ook vergroot het overslaan van het ontbijt de kans op obesitas, een te hoog cholesterolgehalte, een hoge bloeddruk en diabetes type 2.

Kanttekening

Volgens de onderzoekers konden variabelen als sociaal-economische status, BMI en andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten worden uitgesloten. Echter, er kan wel een kleine kanttekening geplaatst worden bij het onderzoek. Er werd tijdens de studie namelijk niet gevraagd wat voor sóórt ontbijt de deelnemers aten. Ook was het onduidelijk of de proefpersonen in de afgelopen jaren hun ontbijtgewoonten hadden veranderd. Volgens de wetenschappers is er dus meer onderzoek nodig om het verband tussen ontbijten en het risico op cardiovasculaire aandoeningen aan te tonen.

Lees ook: Havermout of boterham? Dit zegt je ontbijtkeuze over je

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: MargrietJournal of the American College of Cardiology | Beeld: Unsplash