Onderzoek toont aan: onze eetgewoontes zijn anno 2022 behoorlijk veranderd

30 september 2022
Jaimy Boer

We zijn minder aan vlees gaan kluiven

Hoewel je vroeger bij je ouders netjes aan tafel zat te eten, doen we dat tegenwoordig heel anders. Een snelle hap buiten de deur, voor de tv of pas later op de avond. Dat eetgewoontes veranderen over tijd, blijkt ook uit onderzoek in opdracht van vleesvervangermerk Vivera. Zij vroegen Nederlanders naar hun eetgewoontes, en daar kwamen opvallende conclusies uit. 

Tafelmanieren

Ten opzichte van vijf jaar geleden is er een hoop veranderd wat betreft onze eetgewoontes. Zo komt in het onderzoek naar voren dat niet bellen aan tafel (76 procent), geen videospelletjes, telefoons of tablets aan tafel (75 procent) en je handen wassen of ontsmetten voordat je gaat eten (75 procent) de belangrijkste tafelmanieren zijn. Wel zijn we meer met een volle mond gaan praten (49 procent) en beginnen Nederlanders vaker met eten voordat iedereen aan tafel wat heeft (47 procent).

Groot verschil

Opvallend is wel dat er binnen de leeftijdsgroepen een groot verschil zit. Zo gaf de oudste leeftijdscategorie aan dat ze niet bellen (81 procent) of geen gebruik maken van een videospelletje, telefoon of tablet aan tafel (83 procent) de belangrijkste tafelmanieren vinden. Bij de jongste leeftijdscategorie is dit 69 procent en 65 procent, en ligt dat dus veel lager.

Kluiven aan een botje

Ook kwam er uit het onderzoek naar voren dat de jongste leeftijdscategorie zich vaker druk maakt over het krijgen van een vieze mond tijdens het kluiven aan een botje. Ook is het bij de jonge generatie minder populair om vlees te eten, terwijl dat bij de oudste leeftijdscategorie weer veel hoger ligt. En waar laat je het botje? 37 procent van de jongere leeftijdsgroep weet niet wat ze ermee aan moeten, terwijl de ouderen hier geen last van hebben (15 procent) en ze gewoon op het bord neerleggen.

Vivera

Uiteindelijk vindt 31 procent van de Nederlanders het onsmakelijk om vlees van een botje af te kluiven. Gelukkig heeft Vivera daar een oplossing voor gevonden, en vind je hun nieuwste product Spicy Drumsticks tegenwoordig in de schappen bij Albert Heijn, Vomar en Jumbo. De drumsticks zijn plantaardig, hebben een heerlijke bite en je hoeft niet te kluiven. Ideaal!

Lees ook: Onderzoek toont aan: mensen die koffie drinken leven langer

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron en beeld: Vivera