03 juni 2022

Schenk nog maar een bakkie in!

Goed nieuws voor alle liefhebbers van een bakkie pleur. Onderzoek toont namelijk aan dat mensen die een paar kopjes koffie per dag drinken, minder snel doodgaan. Al kleeft er wel een risico aan als je te veel koffie drinkt… 

Kopjes koffie

Sommige mensen drinken het alleen op het werk en anderen kunnen de dag niet beginnen zonder een bakkie: koffie is een zeer geliefd drankje. Al eerder werd in onderzoeken aangetoond dat het consumeren van koffie het risico op Parkinson, hardaandoeningen, diabetes type 2, lever- en prostaatkanker en andere gezondheidsproblemen vermindert. Uit een nieuw onderzoek, waar The New York Times over schrijft, blijkt koffie nu ook een positieve werking te hebben op je levensduur.

30 procent minder risico

Maar hoeveel kopjes koffie moet je drinken om langer te leven? Uit de studie, die zeven jaar duurde, blijkt dat dat degenen die 1,5 tot 3,5 kopjes per dag dronken tot 30 procent minder risico liepen om tijdens de onderzoeksperiode te overlijden, dan degenen die geen koffiedronken. Voor het onderzoek werden 170.000 mensen in Groot-Brittannië van 37 tot 73 jaar in de gaten gehouden.

Suiker erbij?

Uit het onderzoek, dat gepubliceerd is in het wetenschappelijke blad The Annals of Internal Medicine, blijkt daarnaast ook dat er in de koffie zelfs wat suiker mag zitten. In dat geval is de kans op overlijden 16 tot 21 procent lager dan bij niet-koffiedrinkers. Slecht nieuws voor de mensen die graag wat melk in de koffie schenken, want deze dranken bevatten meestal veel calorieën en vet waardoor het averechts werkt.

Te veel koffie

Hoewel koffie nu in een positief licht staat, betekent dat niet dat je het zorgeloos kunt drinken. De onderzoekers waarschuwen namelijk dat het effect verdwijnt als je meer dan 4,5 koppen koffie per dag drinkt. Uit een eerder onderzoek blijkt dat meer dan zeven koppen koffie per dag zelfs schadelijk kan zijn. Oei!

Lees ook: Stop je met koffie drinken? Dít is wat er dan met je lichaam gebeurt

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels