19 september 2022
Christel

Voortaan maar flink ontbijten dus!

De een doet aan intermittent fasting, de ander ontbijt steevast met een bakje kwark met muesli en fruit. Maar sla jij je ontbijt altijd over, omdat je wat wil afvallen? Volgens onderzoekers aan de Universiteit van Aberdeen pak je het afvallen dan verkeerd aan. Zo concluderen de onderzoekers na een studie dat flink ontbijten juist helpt om wat pondjes te verliezen.

Groot ontbijten, klein dineren

BBC meldt dat onderzoekers aan de Universiteit van Aberdeen zich bezighielden met de vraag of je beter uitgebreid kunt ontbijten om af te vallen. Volgens de onderzoekers hebben degenen die willen afvallen er baat bij om uitgebreid te ontbijten en bescheiden te dineren.

Hoe zit het precies? Voor deze studie kregen dertig vrijwilligers twee maanden lang een dagmenu dat bestond uit 1.700 calorieën in totaal. In de eerste maand kregen ze een groot ontbijt dat bestond uit een smoothie, yoghurt, eieren, worstjes en champignons. De lunch en het diner waren wat bescheidener. In de tweede maand kregen de proefpersonen juist een groot diner en was hun ontbijt en lunch bescheidener.

Resultaat

De resultaten van de studie werden vervolgens gepubliceerd in the journal Cell Metabolism. Hierin stond dat het qua het verbranden van calorieën niet uitmaakt of je ‘s ochtends of ‘s avonds meer eet. Wel bleek dat degenen die de dag begonnen met een groot ontbijt de rest van de dag minder honger hadden. En wie minder trek heeft, kan de verleiding van (ongezonde) snacks beter weerstaan.

“Als je de dag met een groot en gezond ontbijt kunt beginnen, is de kans groter dat je je fysieke activiteiten op peil houdt en je de rest van de dag je eetlust onder controle houdt”, deelt Professor Alexandra Johnstone over de studie. Voortaan dus maar uitgebreid ontbijten!

Lees ook: 10 tekenen dat jij te veel theedrinkt 

Wil je dit artikel/recept bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: BBC, RTL Nieuws | Beeld: Unsplash (Brooke Lark)