26 augustus 2020
Sanne

Daar worden we allemaal blij van!

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat huismerken van supermarkten steeds goedkoper worden, in vergelijking met A-merken. Bij bepaalde producten kan het prijsverschil zelfs oplopen tot 80 procent.

Steeds goedkoper

Huismerken van supermarkten worden steeds voordeliger, dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Consumentenbond. Het prijsverschil met A-merken wordt dan ook steeds groter. In 2014 was het prijsverschil tussen een A-merk en een huismerk gemiddeld 24 procent, inmiddels is dat opgelopen tot 45 procent. Een flinke stijging.

Verschilt per product

Toch verschilt het percentage echt per product. Bij wasmiddelen en vaatwastabletten kan het prijsverschil zelfs oplopen tot 80 procent. Bij houdbare melk is er nauwelijks prijsverschil. Een enkele keer komt het zelfs voor dat een A-merk goedkoper is dan een huismerk. Het blijft dus opletten in de supermarkt. De Consumentenbond heeft in dit onderzoek puur naar de prijs gekeken, niet naar kwaliteitsverschil.

Vijf procent per jaar

Volgens de Consumentenbond groeit het prijsverschil gemiddeld met 5 procent per jaar. Zo was het prijsverschil tussen A-merken en huismerken in 2018 36 procent, in 2019 40 procent en nu dus 45 procent. Volgens een woordvoerder komt de stijging doordat A-merken steeds duurder worden. De prijsverschillen zijn het grootst bij de ketens Deen, Dirk, Vomar en Deka, daar liep het verschil op tot 48 procent.

A-merken in budgetsupermarkten

Sinds 2014 vergelijkt de Consumentenbond de prijzen van supermarktketens op deze manier. In dit onderzoek heeft de bond 125 huismerkproducten van vijftien supermarktketens naast de producten van een vergelijkbaar A-merk gelegd. Ook budgetsupermarkten als Aldi en Lidl zijn meegenomen in het onderzoek. Deze supermarkten verkopen per definitie budgetmerken, maar er verschijnen ook steeds meer A-merken in budgetsupermarkten. Zo hoeven mensen niet speciaal voor een bepaald merk naar een andere supermarkt, legt de Consumentenbond uit 

Lees ook: Bah: supermarkt introduceert ketchup met champignon-koffiesmaak

Wil je dit artikel bewaren? Bewaar het op Pinterest!

Bron: NOS | Beeld: Pixabay