05 juni 2019

Volgens het onderzoek is het veilig om 25 koppen koffie per dag te drinken

Voor de mensen onder ons die geen genoeg kunnen krijgen van een straffe bak, is dit misschien wel het beste nieuws van de dag. Uit een recent onderzoek is namelijk gebleken dat het drinken van maar liefst 25 koppen koffie op een dag geen schade kan toebrengen aan het hart.

Het drinken van 25 koppen koffie beschadigt het hart niet meer dan het drinken van één kop koffie, zo stellen de wetenschappers.

Slagaders verstevigen

Tijdens het onderzoek werden meer dan 8000 mensen uit Groot-Brittanië onderzocht. Uit de resultaten bleek dat het drinken van vijf kopjes, en zelfs het drinken van maar liefst 25 kopjes koffie op een dag, niet meer schade toebrengt dan het drinken van één kopje koffie op een dag. Of het drinken van zoveel koffie nou echt goed voor je is? Volgens dit onderzoek kan het in ieder geval geen kwaad wat betreft je hart. Eerdere onderzoeken wezen uit dat koffie mogelijk de slagaders zou verstevigen, wat druk uitoefent op het hart en daardoor het risico op een hartaanval of beroerte verhoogt.

25 koppen koffie per dag

Experts van de Queen Mary Universiteit in Londen deelden 8.412 mensen op in drie groepen voor dit onderzoek. De eerste groep bestond uit degenen die minder dan één kop koffie per dag dronken, de tweede groep uit mensen die één tot drie kopjes per dag dronken en de derde groep dronk meer dan drie koppen koffie per dag. Sommige mensen in de laatste groep dronken zelfs tot 25 kopjes per dag, hoewel het gemiddelde aantal voor mensen in deze derde groep vijf kopjes per dag was. Onderzoekers ontdekten dat zelfs degenen die tot 25 kopjes koffie per dag dronken, niet meer verstijving van de slagaders hadden dan degenen die minder dan één kop per dag dronken. Alle deelnemers van de studie ondergingen MRI-hart-scans en infrarood-pulsgolftests en de resultaten bleven overeind, zelfs nadat rekening werd gehouden met factoren zoals leeftijd, gewicht en rookstatus.

Minder slecht dan gedacht

Het nieuwe onderzoek, gedeeltelijk gefinancierd door de British Heart Foundation (BHF), werd gepresenteerd op de British Cardiovascular Society Conference in Manchester. Dr. Kenneth Fung, van de Queen Mary University in Londen, benoemde destijds: “Ondanks de enorme populariteit van koffie wereldwijd, zouden verschillende rapporten mensen ervan kunnen weerhouden om hiervan te kunnen genieten. Hoewel we in dit onderzoek geen oorzakelijk verband kunnen aantonen, geeft ons onderzoek aan dat koffie niet zo slecht is voor de slagaders als eerdere studies suggereren.”

Koffieconsumptie

“Hoewel onze studie bestond uit mensen die tot 25 kopjes per dag dronken, was de gemiddelde inname van de groep met het hoogste aantal koffieconsumptie vijf kopjes per dag. We zouden deze mensen nader willen bestuderen in ons toekomstige werk, zodat we kunnen helpen om veilige limieten te adviseren”, vervolgt Dr. Kenneth Fung. Professor Metin Avkiran, Associate Medical Director bij de BHF, zei dat het onderzoek ‘een van de mogelijke nadelige gevolgen van koffie uitsluit op onze slagaders ‘. Koffie kan dus nog wel andere negatieve effecten hebben, maar waarschijnlijk kan het geen hartaanval veroorzaken.

Lees ook: Op dit tijdstip kun je het beste je boodschappen doen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Metro UK | Beeld: Drinking Coffee at the Bar – Italy door digital internet onder de licentie CC BY-ND 2.0