Oh nee: in chocoladepasta zit een schadelijk stofje

24 januari 2023
Jaimy Boer

Dit willen we niet weten!

Wij zijn dol op zoet beleg, en de chocoladepasta stijgt daar met kop en schouders bovenuit. Heerlijk op een vers broodje, een pannenkoek of op een baksel. Maar wat blijkt nu? In de pot zit meer dan onze geliefde chocoladepasta… 

3-MCDP

De Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop ontdekte bij een test dat in 24 van de 25 potten hazelnootpasta een hoeveelheid 3-MCDP zat. 3-MCDP staat voor 3-chloor-1,2-propaandiol, en is een stofje dat ontstaat tijdens het verwarmen, koken of zuiveren van ingrediënten.

Raffineren

Volgens het onderzoek komt het stofje vrij tijdens het raffineren. Dat is een proces dat ervoor zorgt dat oliën en vetten aan kwaliteits- en veiligheidseisen voldoen. En in veel chocopasta’s zitten palmolie- en vetten, wat substanties zijn die hele hoge hoeveelheden 3-MCDP bevatten.

Waar zit het nog meer in?

Slecht nieuws, want het stofje zit niet alleen in chocopasta. Je vindt het namelijk ook in halvarine, margarine, mayonaise, knoflooksaus, koekjes, gebak, babyvoeding, gefrituurde of gebakken aardappelproducten, geroosterde cacaobonen en noten, gerookt(e) vlees en vis en sojasaus. Oei!

Weinig onderzoek

Maar is het schadelijk? De European Food Safety Authority (EFSA) heeft de toelaatbare dagelijkse inname van het stofje op 2 microgram per kilo lichaamsgewicht gezet. Krijg je te veel van het stofje binnen, dan kun je nierbeschadiging oplopen. Toch is er nog weinig bekend over de gevolgen, en komt dat doordat het RIVM nog maar weinig onderzoek heeft gedaan.

Een kleine opluchting: weinig producten zitten boven de onveilige marge!

Lees ook: Recept: chunky chocoladekoekjes met Nutella-vulling

Dit recept bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: FavorFlav | Beeld: Unsplash, Cris Donoto