25 februari 2022
Sanne

Meerdere jonge kinderen zijn bijna gestikt door een papieren rietje

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is een onderzoek gestart naar mogelijk verstikkingsgevaar bij het gebruik van papieren rietjes. Meerdere ouders hebben zich gemeld nadat hun kind bijna stikte door het sabbelen op zo’n rietje. 

Verstikkingsgevaar

De toezichthouder van de NVWA heeft meerdere meldingen ontvangen van ouders van jonge kinderen. Zij wijzen erop dat hun kinderen bijna zijn gestikt na het sabbelen op een papieren rietje. Dergelijke rietjes worden zacht wanneer kinderen erop sabbelen. Daardoor kunnen delen van het papier losraken en ontstaat er een prop die kinderen niet makkelijk kunnen inslikken. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit roept ouders en verzorgers met soortgelijke ervaringen daarom op om zich te melden. Op die manier kunnen ze een beter beeld vormen van de risico’s.

Papieren rietjes

Sinds juli vorig jaar geldt er in de EU een verbod op plastic wegwerpartikelen, waaronder rietjes. Plastic rietjes zijn de deur uit en vervangen door een papieren variant. En hoewel veel mensen de plastic rietjes missen, lijkt de vervanging nu vooral gevaarlijk te zijn. Papieren rietjes zitten tegenwoordig namelijk ook bij pakjes drinken, die jonge kinderen vaak meekrijgen naar school of de opvang. De afgelopen maanden heeft de NVWA al drie meldingen ontvangen van verstikkingsgevaar.

Advies

Heb jij ook jonge kinderen? De NVWA adviseert ouders en verzorgers om op te letten wanneer kinderen door een papieren rietje drinken. Het advies is om kinderen van 0 tot 3 jaar oud alleen dergelijke rietjes te laten gebruiken onder toezicht, om zo verstikking te voorkomen.

Heb je zelf ook problemen ervaren bij het gebruik van papieren rietjes? Dan vraagt de NVWA het te melden. Dat kan via deze link.

Lees ook: McDonald’s stopt met plastic rietjes en plastic McFlurry-deksels

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: NVWA | Beeld: Pexels