11 september 2020

Met de nieuwe verpakkingen wil McDonald’s haar steentje bijdragen aan een schoner milieu

In een milkshake gaat een plastic rietje en bovenop een McFlurry een plastic deksel. Tenminste, dat is hoe we de beroemde producten van de McDonald’s kennen. Binnenkort komt daar echter verandering in. De fastfoodketen ruilt plastic in voor duurzamere materialen. “Onze gasten vragen daarom.”

Kilo’s plastic

Waarschijnlijk heb je weleens een McDonald’s-verpakking in de berm zien slingeren. Het is geen geheim dat de keten veel plastic en verpakkingsmateriaal gebruikt voor de snacks die ze verkopen. Een rietje in een aparte verpakking, kleine zakjes saus, wegwerpbestek — jaarlijks gaan er heel wat kilo’s plastic doorheen. Daar wil de fastfoodketen nu verandering in brengen. In alle Nederlandse restaurants worden plastic rietjes en plastic deksels op McFlurry’s daarom geschrapt. Dit zijn namelijk de producten die het vaakst eindigen als zwerfafval. Per jaar kan dat zo’n 72.000 kilo plastic schelen.

Duurzamer alternatief

De rietjes worden vervangen door exemplaren van stevig papier. Volgens de algemeen directeur van de McDonald’s, Erwin Dito, drinkt dit misschien wel minder prettig dan het rietje dat we kennen. “Wij denken echter dat onze gasten dat voor lief nemen, omdat het zoveel beter is voor het milieu”, laat hij weten aan het AD. De McFlurry wordt in een geheel nieuw jasje gestoken, een kartonnen verpakking met vouwdeksel. Het papier en karton zijn volgens Dito volledig recyclebaar. Ook maakt McDonald’s inmiddels gebruik van gerecycled materiaal voor een deel van hun verpakkingen.

Vaak gevraagd

Dito maakt kenbaar dat de ideeën voor een duurzamere McDonald’s veelal van buitenaf en onderop komen. “Onze gasten vragen daarom, maar onze eigen medewerkers ook. De jonge generatie is kritisch. Tijdens sollicitaties krijgen we veelvuldig de vraag wat wij zelf aan duurzaamheid doen.” Andere stappen die de keten zet om te verduurzamen zijn onder andere het omzetten van frituurolie in biodiesel en het terugdringen van de hoeveelheid rundvlees die jaarlijks wordt gegeten. De keten ziet dan ook een steeds grotere vraag naar vegetarische snacks.

Vanaf oktober is de nieuwe McFlurry-verpakking te vinden in alle Nederlandse restaurants van de keten.

Lees ook: Eet smakelijk: zo zien een frietje en burger van McDonald’s er na meer dan 20 jaar uit

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest!  

Bron: AD | Beeld: Pexels