07 februari 2019

Zwart eten is niet gezond, maar blijkbaar is goudbruin dat ook niet

Wie even niet op zijn of haar maaltje let en opeens met zwart gebakken aardappelen zit, weet ook wel dat je die beter niet op kunt eten. Maar hoe zit het dan met goudbruine aardappeltjes? Lekker knapperig, zou je denken. Hoewel sommige mensen de goudbruine exemplaren heerlijk vinden, wil het Voedingscentrum je op het hart drukken om je eten niet donkerder dan goudgeel te bakken.

Bak goed, bak goudgeel.

Zetmeelrijke producten

Vanaf vandaag wil het Voedingscentrum een nieuwe boodschap de wereld inbrengen, namelijk: bak goed, bak goudgeel. Het centrum wil mensen ervan bewust maken dat goudbruin eten niet gezond voor je is, het zou de kans op kanker namelijk kunnen vergroten. Dit komt allemaal door de stof acrylamide, die vrij kan komen als zetmeelrijke producten worden verhit boven de 120 graden. Aardappelen en granen zijn enkele voorbeelden van zetmeelrijke producten.

Kankerverwekkend

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de stof acrylamide kankerverwekkend kan zijn. Het Britse voedingscentrum waarschuwde twee jaar geleden al voor de stof die vrij kan komen als je zetmeelrijke producten te bruin bakt. Toch hoef je niet meteen je aardappeltjes weg te gooien als je ze per ongeluk te bruin hebt gebakken, zo legt Wieke van der Vos, expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum, uit aan RTL Nieuws. “Je kunt het vergelijken met aangebrand vlees: iedereen weet dat je het beter niet kunt eten, maar als je het wel een keer doet, word je niet gelijk ziek. Als je het wel eet, hoef je je niet meteen zorgen te maken.”

Gaan de adviezen te ver?

Hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell vraagt zich af of de campagne van het Voedingscentrum niet wat ver gaat, want voeding per stofje bekijken is volgens hem niet heel effectief. “Er zijn veel stofjes die een risico op kanker met zich meebrengen. Eigenlijk komt het steeds op hetzelfde neer: eten uit de frituur of van de barbecue is niet goed voor je. Maar soms gaan de adviezen ver.”

Lees ook: Dit is Jamie Olivers geheime truc voor perfect gebakken aardappeltjes

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws, het Voedingscentrum | Beeld: Pexels, Pixabay