26 maart 2019

Ga overbodig plastic verbruik tegen met deze zeven simpele manieren

Deze week werd bekend dat supermarktketen Albert Heijn gaat testen met een ‘plasticvrije’ groente- en fruitafdeling. Aankomende maand liggen er in de schappen van het filiaal in Hoofddorp geen groenten- en fruitsoorten in verpakkingen van plastic. Een goede zaak, zo vinden wij. Toch kunnen wij zelf ook al het nodige aanpassen in ons dagelijks leven om het verbruik van plastic te verminderen. Met deze zeven simpele manieren is dat een fluitje van een cent!

Dit zijn de zeven manieren om minder plastic verpakkingen in en rondom het huishouden te verbruiken.

7. Boodschappentas meenemen

Het lijkt een simpele oplossing, maar toch zit deze routine er nog niet bij iedereen in. Een boodschappentas vanuit huis meenemen zorgt ervoor dat je geen onnodige plasticzakken in de supermarkt aanschaft. Daarnaast is bijvoorbeeld een canvas boodschappentas ook nog eens steviger en een veel duurzamere oplossing.

6. Minder water uit plastic flessen drinken

Waar mogelijk, drink dan zoveel mogelijk water uit de kraan en gebruik zo min mogelijk water uit plastic flessen. Het is heel verleidelijk om bijvoorbeeld onderweg een flesje water te kopen in de supermarkt of bij een benzinepomp, maar dit is vrij onnodig. Helemaal aangezien ons water uit de kraan ook prima te drinken is! Schaf daarom eenmaal een goede drinkfles aan en vul deze dagelijks voordat je de deur uit gaat.

5. Groente en fruit in plastic

We noemden het al even in het begin, maar we kunnen natuurlijk zelf ook al verantwoorde keuzes maken in de supermarkt. Liggen er komkommers in plastic en zonder verpakking? Kies dan bewust voor de komkommers zonder een plastic verpakking. Spoel thuis de groenten goed af onder de kraan en ze smaken precies hetzelfde als de groenten met plastic verpakking!

4. Biologische en ecologische producten

In de supermarkt worden steeds meer biologische en ecologische producten aangeboden. Niet alleen zijn ze goedkoper dan de diverse A-merken, ook zijn ze een stuk milieuvriendelijker. Tijdens het verwerkingsproces van deze producten is veel meer rekening gehouden om het plastic in de verpakking drastisch te verminderen.

Benieuwd naar de andere drie manieren om het gebruik van plastic te verminderen in het huishouden? Kijk dan op de volgende pagina.

Pagina 1/2