01 december 2021
Jaimy Boer

Dit heeft veel invloed op de prijs van een kopje koffie

In november had de inflatie het hoogste niveau van het decennium bereikt. Dit was al wel te merken aan de hoge prijzen van benzine, maar ook de prijzen van voedingsproducten zijn aan het veranderen. En met name koffie, waarbij koffiebonen al een behoorlijke prijsstijging hebben gehad. Lees gauw verder! 

Hoge gasprijzen

De prijzen in de voedingsmiddelenindustrie zijn op dit moment hard aan het stijgen. Zo heeft koffie- en theebedrijf Simon Lévelt de prijzen in speciaalzaken al verhoogd met 8 procent. Dit heeft te maken met de extreem hoge gasprijzen, legt directeur Bert Jongsma uit. “Een groene koffieboon moet flink opgewarmd worden om een mooie geroosterde boon te krijgen.”

Transport

Niet alleen de gasprijzen zijn gestegen, maar ook de hoge prijzen voor transport. En de meeste koffiebonen komen uit Brazilië, wat niet naast de deur ligt. “Zeetransport is tot vier keer zo duur geworden”, aldus Jongsma. Volgens hem is dit iets waar veel andere ondernemers mee te maken hebben. Omdat koffiebonen vaak vooruit worden ingekocht, zullen we de extra kosten pas in de toekomst merken. En dan kan je bakkie pleur ineens een stuk duurder worden.

Grondstoffen

Op dit moment is de prijs voor koffiebonen het hoogste in zeven jaar tijd. De grondstoffen hebben hier een grote factor in, want zonder een goede oogst heb je geen koffie. Enne, slecht nieuws want er wordt al verwacht dat de koffieoogst in Brazilië voor komend voorjaar erg tegenvalt. De weersomstandigheden helpen ook niet mee, want op een belangrijk punt is er vorst geweest. Ook is er weinig regenval waardoor het mogelijk is dat de koffiebes niet volledig tot groei komt. Kortom, geniet nu nog maar van je vertrouwde (en goedkope) koffie!

Lees ook: Aha: dit is het beste tijdstip om koffie te drinken voor een productieve dag

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: NOS | Beeld: Pexels