09 september 2021

De luchtvaartmaatschappij gaat ‘vergroenen’

KLM gaat een grote verandering doorvoeren in het vliegtuigeten dat ze serveren. Het runderstoofpotje en de kipcurry verdwijnen namelijk van het menu, net als alle andere vleesopties. De luchtvaartmaatschappij wil hiermee tegemoetkomen aan de trend van minder vlees eten. 

Geen bezuinigingen

Volgens Bert Kreiken, directeur customer experience bij KLM, gaat het niet om een bezuiniging. “Verduurzaming is een belangrijk thema. We kijken voortdurend naar trends in de maatschappij en stemmen onze menu-ontwikkeling daarop af”, legt hij uit. “Bij het bepalen van het aanbod is keuzevrijheid van onze klanten belangrijk en moeten de maaltijden smakelijk en kwalitatief hoogstaand zijn.”

Vergroening van aanbod

In de toeristenklassen van vluchten op Europa wordt al geen vlees geserveerd. De komende jaren wordt dit ook uitgerold over de rest van het netwerk. “Bijna niemand heeft gemerkt dat we geen vlees meer serveren op Europese vluchten”, vertelt Kreiken. “Dit is een volgende stap, en verschilt per regio in de wereld. Op vluchten vanuit Texas of Zuid-Amerika zal vlees mogelijk nog wat langer blijven. Maar de trend is onmiskenbaar richting duurzaam. Dit gaat om een vergroening van ons aanbod.”

Wel vlees in business class

Vooralsnog wordt vlees alleen van het menu geschrapt in de toeristenklasse van KLM. In de business class en de zogeheten premium comfort-klasse is vis en vlees voorlopig nog wel te bestellen. “Voor onze topklanten blijven we de keuze van vlees en vis aanbieden. Die moet dan wel van biologische oorsprong zijn en met een keurmerk. Maar op een langere termijn kijken we of daar goede vervangers of alternatieven voor zijn. We kijken naar onze totale ecologische voetafdruk. Dus naast zuiniger vliegtuigen, ook een groener menu”, aldus Kreiken.

Flinke kostenpost

De vliegtuigmaaltijden zijn een flinke kostenpost voor het luchtvaartbedrijf. In 2019, nog voor de coronacrisis, ging dit om meer dan 200 miljoen euro per jaar. Voor dat bedrag worden dagelijks zo’n 55.000 maaltijden bereid voor ruim 350 intercontinentale, Europese en cargovluchten. De maaltijden die KLM serveert worden bereid door hun eigen cateringbedrijf, KLM Catering Services.

Lees ook: Albert Heijn gaat ‘oud brood’ verkopen voor kleine prijsjes

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: De Telegraaf | Beeld: iStock