07 maart 2019

Kinderen krijgen vaak een te hoge dosis van de gevaarlijke stof binnen

Consumenten, en dan met name kinderen, moeten betere bescherming krijgen tegen acrylamide. Hierover zijn tien consumentenorganisaties in Europa het eens. Acrylamide is een kankerverwekkende stof die ontstaat bij het frituren, roosteren of bakken van zetmeelrijke producten op hoge temperatuur. De organisaties ontdekten dat kinderen vaak meer dan de aanbevolen hoeveelheid van deze stof binnenkrijgen. Een zorgwekkende ontwikkeling, zo vinden zij.

Biscuits, ontbijtgranen en koekjes in de supermarkt bevatten vaak meer dan de aanbevolen hoeveelheid acrylamide.

Acrylamide

De consumentenorganisaties testten 532 producten, waaronder koekjes, chips en ontbijtgranen. Uit het onderzoek bleek dat één op de drie biscuits meer dan de aanbevolen hoeveelheid acrylamide bevat. Verontrustend, zo noemen de organisaties deze ontdekking. De biscuits worden namelijk vaak gegeten door kinderen jonger dan drie jaar. De Europese koepel van consumentenorganisaties (BEUC) verzoekt de Europese Commissie dan ook met klem om de richtlijnen aan te scherpen en bindend te maken.

Gefrituurde groenten

BEUC wil ook dat Brussel komt met regels voor chips die zijn gemaakt van wortels, bieten, of pastinaak. Deze zoutjes worden vaak als gezond alternatief gezien, maar blijken gemiddeld twee keer zoveel acrylamide te bevatten als aardappelchips. In de zomer van 2017 nam de EU al stappen die ervoor moeten zorgen dat voedselproducenten, restaurants en fastfoodketens de hoeveelheid acrylamide in onder andere frieten, ontbijtkoeken, koffie, chips en brood terugdringen. Ondanks vrijwillige maatregelen van de industrie bleek dat het gehalte acrylamide in veel producten alsnog te hoog was.

Regels

De tests die zijn gedaan, tonen volgens BEUC-directrice Monique Goyens aan dat het wel degelijk mogelijk is om het acrylamidegehalte in voedsel te verlagen. Volgens haar moeten hiervoor wel strenge regels ingevoerd worden. Wanneer er geen bindende grenswaarden komen, zullen er altijd producenten zijn die de kwestie niet serieus nemen, zo zegt ze.

Lees ook: Albert Heijn roept Bami Goreng terug om verkeerd etiket

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: HLN | Beeld: Pexels