10 mei 2021

‘Er moet geïnnoveerd worden, anders sterven deze groenten op den duur uit’

Witlof, bloemkool en spruitjes: 60-plussers slaan deze groenten gretig in, maar de jongere generatie laat deze producten liever links liggen. Vooral witlof lijkt een slechte reputatie te hebben onder jongeren. Verdwijnen deze groenten de komende jaren uit ons eetpatroon?

Top 10

Onderzoeksbureau GfK zette op een rijtje wat de meest gekochte en minst gekochte groenten zijn onder verschillende leeftijdsgroepen. Daaruit blijkt dat mensen onder de veertig jaar veel minder vaak bloemkool, spruiten of witlof op tafel zetten dan Nederlanders van 60 jaar en ouder. Volgens Norman Buysse van GfK is er een duidelijke verschuiving zichtbaar. “Het zijn zogezegd de vergeten groenten van de toekomst”, vertelt hij aan AD. “Er zal dus geïnnoveerd moeten worden, denk aan spruitjes in andere kleuren. En gecommuniceerd: recepten delen, uitleggen hoe je groente lekker maakt. Anders sterven deze groenten op den duur uit.”

Witlof

Vooral witlof dreigt uit te sterven. Veel jongeren laten de witte groenten het liefst in de supermarkt liggen. Culinair historica Lizet Kruyff weet misschien wel waardoor het komt. “De witlof, daar is iets mee. Misschien komt het door de grote zakken met vier of zes erin. Dat is te veel voor kleine huishoudens.” Culinair auteur Mari Maris denkt dat het ook aan de vorige generatie kan liggen dat jongeren geen witlof meer eten. “Het kan de schuld zijn van ouders die de groenten niet goed hebben gekookt. Als je een groente een keer goed klaargemaakt hebt geproefd, dan denk je er heel anders over.” Kruyff lijkt het daarmee roerend eens te zijn. “Witlof helemaal tot pap gekookt, zo leerde je dat op de huishoudschool. Snotjeseten noem ik dat. Mijn moeder maakte het met kaas en ham. Niet te vreten, mag ik je melden.”

Genootschap der Vergeten Groenten

Achttien jaar geleden richtte Lizet Kruyff samen met anderen al de ‘Genootschap der Vergeten Groenten’ op. “Als ik het lijstje zo bekijk, heeft ons initiatief niet veel geholpen”, constateert ze nu. “Ik denk dat er in gezinnen veel pasta op tafel komt en dat er veel basic wordt gekookt. Veel kinderen zeggen natuurlijk ook ‘lussiknie’. Ik geef het ouders te doen. Ik snap het wel.”

Top 10 meest verkochte groenten van consumenten jonger dan 40 jaar

 1. Tomaten
 2. Paprika’s
 3. Uien
 4. Komkommers
 5. Wortelen
 6. Roerbak-/wok-/stoofgroenten
 7. Champignons
 8. Gemengde sla
 9. Broccoli
 10. Sperziebonen

Top 10 meest verkochte groenten consumenten ouder dan 60 jaar

 1. Tomaten
 2. Uien
 3. Wortelen
 4. Witlof
 5. Komkommers
 6. Sperziebonen
 7. Champignons
 8. Bloemkool
 9. Spruiten
 10. Paprika’s

Lees ook: Niet zo fan van witlof? Met dít recept lusten zelfs de kinderen het!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: Pexels