06 januari 2022
Sanne

Kijktip!

In Denkend aan Holland, de Elfstedentocht gingen Janny van der Heijden en André van Duin per boot langs alle elf steden van Friesland. Dit is Janny zo goed bevallen, dat ze (in haar eentje) een vervolg geeft aan deze serie. Klein verschil: dit keer staat eten centraal, en daar houden wij van! 

Terug naar Friesland

Voor de 4-delige serie Janny’s Frieskist keert Janny van der Heijden terug naar Friesland. Dit keer niet per boot, maar om bijzondere ondernemers te helpen op hun bedrijf. In ruil voor haar hulp hoopt ze producten te krijgen, om daar uiteindelijk ‘de meest Friese maaltijd ooit’ van te maken.

Boerinfluencer

In de eerste aflevering gaat Janny op bezoek bij Welmoed, een 24-jarige boerinfluencer (boerin én influencer). Welmoed heeft tienduizenden volgers op sociale media, die ze via Instagram op de hoogte houdt van het reilen en zeilen op haar biologische melkveehouderij in Friesland. Janny hoopt boter en kaas bij Welmoed te scoren, voor in haar Frieskist. Maar voordat ze dat krijgt, zet Welmoed haar aan het werk. De koeien moeten gemolken worden en nu Janny er toch is, kan ze mooi wat foto’s maken voor op Welmoeds sociale media. En misschien is er ook nog wat tijd over voor een klein TikTok-dansje. Dit wil je zien!

Maaltijd maken

Na alle belevenissen op de boerderij bij Welmoed, gaat Janny verder op avontuur. Zo zien we in de rest van de serie dat de presentatrice duizenden aardappelen sorteert, probeert ze – al rijdend op een quad – een kudde schapen in het gareel te houden en komt ze erachter hoe oesterzwammen worden gekweekt. En natuurlijk krijgen we ook veel van de Friese taal en cultuur mee! In de allerlaatste, extra aflevering wordt Janny’s Frieskist geleegd. Lukt het haar om met alle verzamelde ingrediënten ‘de meest Friese maaltijd ooit’ te maken? Wij zijn benieuwd!

De eerste aflevering van Janny’s Frieskist is nu te zien op YouTube (zie hieronder), MAX Vandaag en NPO Start. 

Lees ook: Dit zijn de favoriete gerechten van Janny van der Heijden 

Wil je dit artikel/recept bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Omroep MAX | Beeld: © MAX