20 september 2021
Sanne

Er is een stuk minder plastic tussen het zwerfafval gevonden

Sinds 1 juli van dit jaar zit er niet alleen statiegeld op grote plastic flessen, maar ook op kleine plastic flesjes. De invoering hiervan blijkt een succes te zijn. Het heeft vooral een positief effect op de hoeveelheid plastic in de natuur. 

Minder zwerfafval

Het aandeel plastic flesjes in het gevonden zwerfafval is met maar liefst 37 procent afgenomen, dat meldt Plastic Soup Foundation, de organisatie achter World Cleaunup Day. Volgens de organisatie heeft de daling te maken met de invoering van het statiegeld op alle plastic flessen.

Meest gevonden materiaal

De hoeveelheid plastic flessen tussen het zwerfafval mag dan sterk zijn afgenomen, desondanks blijft plastic het meest gevonden materiaal. Maar liefst 71 procent van het aangetroffen zwerfafval bestond uit plastic items, 14 procent was papier en 12 procent metaal. Sigarettenpeuken werden het vaakst gevonden, net als blikjes, snoepverpakkingen en flessen. Ook mondkapjes staan in de top tien van meest aangetroffen afval.

Maatregelen tegen plastic

De Europese Unie neemt veel maatregelen om plastic afval tegen te gaan. Zo zijn plastic messen, vorken en bordjes in de hele EU verboden. Winkels mogen hiervan geen nieuwe voorraad inslaan, wel mogen ze de oude voorraad nog verkopen. Dit is een gevolg van een Europese richtlijn die twee jaar geleden is ingevoerd. Het doel? De hoeveelheid plastic dat in de oceaan terechtkomt verminderen.

Statiegeld op blikjes

Om de hoeveelheid zwerfafval nog verder terug te dringen, wordt in ons land vanaf 31 december 2022 ook statiegeld op blikjes ingevoerd. Plastic Soup Foundation verwacht dan ook dat volgend jaar tijdens de World Cleanup Day voor het laatst veel blikjes worden aangetroffen.

Lees ook: Waarom je een fles azijn naast je gasfornuis moet hebben

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Metro | Beeld: Pexels