08 mei 2024
Redactie Kookfans

Is dit wel zo onschuldig als het lijkt?

Een blikje energy hier, een kopje koffie daar. Eventjes opdrinken en je bent er zo weer bij, dankzij de cafeïne. Maar Nederlandse studenten hebben nu een nieuw, mysterieus oppeppertje ontdekt om wat met extra energie de avond in te gaan: Extra Joss. Een flinke stoot energie in een zakje, gevuld met cafeïne en ginseng. 

Indonesisch wondermiddel

Oorspronkelijk komt het middeltje uit Indonesië, maar het vond zijn weg naar Nederland via de Utrechtse Thomas Groot. Hij ontdekte het via een vriend, en zag er wel een markt voor in Nederland. En hij had gelijk: zijn handel in Nederland gaat als een speer met ongeveer een half miljoen verkopen per jaar. “Het zijn vooral de studenten die het hier kopen. Maar ik verkoop ook veel aan kroegen in Franse skioorden en ik ben nu bezig met een partij in Albufeira, daar gaan veel Nederlandse jongeren naartoe. Ik ben nu ook bezig met studenten die het voor mij gaan promoten in studentensteden”, vertelt Thomas.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Editie NL (@editienl)

Energie in een zakje

Het knalgele zakje poeder bevat zo’n 50 milligram cafeïne, dat ongeveer gelijk staat aan een klein kopje koffie. Daarnaast bevat zo’n zakje ook 35 milligram ginseng-extract, enkele vitamines en Royal Jelly. Geen heel bijzondere inhoud in principe, maar wel een effect waar gebruikers gek op zijn. Meestal wordt Extra Joss gemengd met een slok van een drankje, of wordt het poeder zo in de mond gegoten. Die toegevoegde vitamines klinken misschien mooi, maar gezondheidsvoordelen heeft het middeltje helaas niet, vertelt voedingswetenschapper Ingeborg Brouwer. “Je moet er wel voorzichtig mee zijn. Jongeren zijn wat gevoeliger voor cafeïne dan ouderen. Ik ben altijd bang met dit soort dingen dat tieners het ook gaan doen, en die zijn nog in de groei en dan is het slecht voor je. Daarnaast heeft het ook geen enkel gezondheidsvoordeel.”

Cafeïne

Een kopje koffie op een dag kan geen kwaad, dus je zou denken zo’n zakje Extra Joss ook niet. Het bevat immers net zoveel cafeïne als een kopje koffie. Maar precies om die reden is het niet verstandig om het middeltje te nemen wanneer je al koffie hebt gedronken. De grens voor cafeïne-inname ligt op zo’n 300 milligram per dag, en een vergiftiging zou kunnen optreden vanaf 500 milligram. Ondanks dat je daar niet zomaar op zit, is het toch verstandig om daar ver onder te blijven. Verantwoord omgaan met de zakjes is dus wel aan de orde. Zelf raadt Thomas aan om niet meer dan twee zakjes per dag te gebruiken, en noemt het ‘een gezond alternatief voor energiedrankjes’. Wat denk jij, is het zo onschuldig als het lijkt?

Lees ook: Aha! Zó maak je een waterkoker goed schoon

Dit recept bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws, Extra Joss, Instagram @editienl, @rtlnieuws | Beeld: Adobe Stock