08 januari 2024
Fabiën

Mensen stoppen massaal met het drinken ervan

Havermelk: anno 2024 is het drankje niet meer weg te denken uit de supermarkt. Veel mensen kiezen voor havermelk in hun koffie in plaats van ‘normale’ melk. Maar is het drankje eigenlijk wel zo gezond? Daar zijn nu twijfels over ontstaan.

Plantaardige optie

Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen ervoor om zuivelproducten uit hun voedingspatroon te schrappen. Melk en andere zuivelproducten kun je vervangen door plantaardige melk, zoals havermelk, amandelmelk of kokosmelk. Veel mensen zijn fan van de plantaardige opties zoals havermelk, maar er is nu ook een groep mensen die is gestopt met het drinken van havercappu’s. Waarom?

Bloedsuikerspiegel

Havermelk zou er namelijk voor kunnen zorgen dat je bloedsuikerspiegel stijgt. Mensen met diabetes weten dat het belangrijk is om je bloedsuikerspiegel in de gaten te houden, maar nu zouden andere mensen daar volgens deskundigen ook op moeten letten. Een te hoge bloedsuikerspiegel kan invloed hebben op je gezondheid. Zo kun je last krijgen van trek, vermoeidheid, acne, een slechte nachtrust en een warrig hoofd. Op TikTok geven mensen massaal aan dat ze gaan stoppen met het drinken van havermelk.

@balansmetkirsten Deel dit met alle havermelk drinkers ??? #havermelk #koffie #vegan #hormonen #gezondheidstips #suikervrij #hormoonbalans ? Vlog – Soft boy

Voedingswetenschapper en diëtist Noor Struik legde vorig jaar aan Linda uit dat het te maken heeft met de hoeveelheid koolhydraten in het drankje. “Koolhydraten zorgen ervoor dat je bloedsuiker snel omhooggaat. Dit kan zorgen voor een piek en in sommige gevallen is deze net zo hoog als bij het drinken van een blikje Fanta.” Echter, deze piek komt niet per se bij iedereen voor, maar alsnog is het belangrijk om op je gezondheid te letten en deze pieken te vermijden. “Stabiliteit is key“, stelt Struik.

Lees ook: TikTok-hack: zo maak je de airfryer makkelijk schoon

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Linda, Girlscene | Beeld: TikTok, Adobe Stock