Horeca doet vanavond om 7 uur alle lichten aan uit protest

07 december 2020
Vivian

Black Friday was voor vele horecaondernemers de druppel

Vele eigenaren van cafés en restaurants zijn de wanhoop allang voorbij. Bijna twee maanden geleden moesten zij wéér hun deuren sluiten in navolging van de coronamaatregelen. Ondertussen zien de horecaondernemers dat winkels, pretparken en musea gewoon open zijn. Vooral Black Friday, met rijen en rijen winkelende mensen, was voor de horeca de druppel. Maandag komt de horeca dan ook in protest.

Protest

De horecaondernemers zijn duidelijk: zij willen ook gewoon weer open óf honderd procent steun ontvangen van het kabinet. Daarom komen zij vandaag in Den Haag in protest. Daarnaast zullen horecazaken door heel Nederland om 19.00 uur vijf minuten hun verlichting aandoen, binnen en buiten. Hierdoor lijkt het net alsof ze open zijn. Met deze lichtenactie hopen de café- en restauranteigenaren een duidelijk signaal af te geven richting de overheid.

Stil, maar helder signaal

Peter ter Heege bedacht deze lichtenactie als een stille, maar heldere manier om een signaal af te geven. “Ik heb vroeger ook wel eens in van die jongerenprotestgroepen gezeten. Daar leerde ik altijd: zo vriendelijk mogelijk. Dat probeer ik nu dus ook: zo vriendelijk mogelijk, maar wel een duidelijk signaal afgeven”, vertelt hij aan Hart van Nederland. Hij vindt de vergoedingen die hij en veel andere horecaondernemers krijgen erg minimaal. “Van elke duizend euro moet ik zelf 875 euro bijleggen. Dat hou je niet vol.”

Klap in het gezicht

Dat de winkels wél open mogen zijn, is voor horecaondernemers erg pijnlijk. “Wat er met Black Friday gebeurd is, is een klap in ons gezicht”, zegt een felle Khalid Oubaha tegen Hart van Nederland. Hij heeft tientallen grote zaken in Nijmegen en Arnhem met zo’n zeshonderd mensen in dienst. Al deze deuren moest hij sluiten. “En nu hoor je berichten over het versoberen van steunpakketten. Dat gaat niet!” Hij vindt dan ook dat de overheid de kosten van de horeca honderd procent moet vergoeden. “En zo niet, dan gaan we 17 januari gewoon weer open!”

Stevige opkomst

Oubaha’s protestactie is iets minder stil. Hij is medeorganisator van het protest in Den Haag. “Ik haat het als ik nu iemand hoor zeggen: ‘Ze houden hun hand op.’ Ik heb al verschillende oplossingen aangedragen! Maar als het allemaal nee, nee, nee is met die oplossingen, dan moet er gewoon honderd procent steun komen”, vindt hij. Oubaha weet dat veel anderen er ook zo over denken en hoopt dan ook op een stevige opkomst. “Ik zit in veel appgroepen met collega’s. Iedereen is er klaar mee. De koek is op. Dit is psychologische martelgang.”

De actie in Den Haag begint vandaag om 12.00 uur. De lichtenactie begint vanavond om 19.00 uur, exact 24 uur voor de nieuwe persconferentie van het kabinet.

Lees ook: Volgens OMT hadden restaurants open kunnen blijven

Wil je dit artikel bewaren? Bewaar het op Pinterest!

Bron: Hart van Nederland | Beeld: Unsplash