23 februari 2021

Horecabranchevereniging KHN wil zo een heropening afdwingen

Iedereen is de coronamaatregelen nu wel beu, maar de horecasector heeft het de afgelopen maanden wel erg zwaar gehad. De horeca is al sinds midden oktober gesloten en mag alleen open zijn voor afhaal. Genoeg is genoeg, vindt horecabranchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). KHN stapt daarom naar de rechter om af te dwingen dat de sector weer open mag. Ook eist zij dat alle schade van de gedwongen horecasluiting vergoed wordt. 

Hoofd boven water

De horecasector houdt het niet langer vol zo, stelt KHN. De steunmaatregelen van de overheid zijn volgens de horecabranchevereniging welkom, maar zijn slechts een kleine hulp. De steunpakketten zijn namelijk bij lange na niet voldoende om de vaste lasten van horecaondernemers te dekken. Hierdoor is het heel lastig voor ondernemers om hun hoofd boven water te houden, aldus KHN. Dat de horecasector opnieuw achteraan moet sluiten bij eventuele versoepelingen van de lockdown vindt de vereniging dan ook onverteerbaar.

Versoepelingen

Hoog tijd om opnieuw actie te ondernemen, vindt de branche. Vorig jaar spande KHN al een kort geding tegen de Staat aan om versoepeling van de maatregelen af te dwingen, maar zonder succes. De branchevereniging pakt het dit keer anders aan. KHN wil via een bodemprocedure inzage krijgen in het onderzoek waarop het demissionaire kabinet zich baseert dat er geen versoepelingen voor het midden- en kleinbedrijf, waaronder de horeca, mogelijk zijn. De branche stelt namelijk dat er weinig besmettingen in de horecasector plaatsvinden en vindt dus ook dat de horeca weer open kan.

Teleurgesteld

“We zijn diep teleurgesteld in dit kabinet”, zegt KHN-voorzitter Robèr Willemsen tegen NOS. “We hebben tot op het laatst geprobeerd om in overleg tot een andere kijk en strategie te komen door te kijken wat er wél kan in plaats van alles hermetisch op slot te houden. Ondertussen gaat de horeca naar de kloten.

Lees ook: Britse arts bezorgt maaltijden in zijn vrije tijd om restaurants handje te helpen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: NOS, Metro | Beeld: Unsplash, Andy Falconer