22 juni 2023
Yentl Feenstra

Ze pijnigen zichzelf door onze ‘witte-mensen-lunch’ naar binnen te krijgen

Niet iedereen kan genieten van een bammetje met kaas, zo blijkt op sociale media in China. Er is een trend voor ‘witte-mensen-eten’ gaande, waarbij mensen een lunchpakket samenstellen met onder andere sneetjes brood, ham en kaas. Ze pijnigen zichzelf door te lunchen met dit, voor hen, onvoorstelbaar vies voedsel.

Walging

The Guardian ontdekte onlangs dat het op Chineze platforms los gaat over de ‘kleffe boterham met een zwetend plakje kaas en wat rubberachtig koud fabrieksvlees, waarvan de geur voor de rest van de dag aan je aura blijft kleven’. Ze kunnen zich niet voorstellen dat dit ‘witte-mensen-eten’ door ons Europeanen wordt gegeten. Ook een sandwich, hotdog, hamburger of een paar blaadjes sla en bacon opgerold in een burrito – waarmee ogenschijnlijk Amerikaans voedsel wordt bedoelt, maar vooruit – vinden ze uit den boze.

Waarom ze dit dan nu zelf uitproberen? ”Om erachter te komen hoe het voelt om dood te zijn”, grapt een gebruiker die een snackbox uit de supermarkt met crackers, ham en kaas probeert. ”Ik heb twee hapjes genomen en het was zo slecht dat ik me erdoor begon te realiseren dat ik nog leef.”

Chinese standaard

Volgens het NRC is de trend niet per se een manier om het eten in het Westen belachelijk te maken. Chinese mensen zijn gewoon gewend aan het koken met veel verschillende ingrediënten én kruiden. Een Chinese TikTok-influencer verdedigt alle kritiek dan ook enigszins. Hij legt uit dat een typische Chinese lunch wordt bereid met de bedoeling om je voor de rest van de dag van energie te voorzien. Denk daarbij aan een warme kom noedels met rijke smaken van groenten en vlees; een simpel bammetje met kaas ligt daar verre van.

Expats vinden het dan ook al sinds jaar en dag fascinerend om te zien dat hun collega een lunchtrommel met alleen een paar wortels en blaadjes spinazie opentrekt. ”Kunnen ze hun eigen energie opwekken zonder te eten?”, vraagt iemand zich af op sociale media. ”Ik denk dat ze dol zijn op zon wegens fotosynthese”, stelt iemand anders. Ha!

Lees ook: Wat is gezonder: rauwe spinazie of verhitte spinazie?

Artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: NRC | Beeld: Adobe Stock