Redactie Kookfans

Wist jij dit al?

Dat spinazie gezond is, weten we natuurlijk allemaal. Deze groente zit boordevol voedingsstoffen, waaronder ijzer, vitamine K, calcium, foliumzuur, antioxidanten en vezels. Bovendien kan het eten van spinazie de bloeddruk verlagen en een positief effect hebben op het humeur. De vraag blijft echter: is het gezonder om spinazie rauw te eten of te verhitten? Wij zochten het voor je uit!

Verhitten

Het verhitten van spinazie heeft verschillende voordelen. Het koken van spinazie zorgt bijvoorbeeld voor een driemaal grotere hoeveelheid bètacaroteen, een antioxidant dat wordt omgezet in vitamine A. Bovendien kan het lichaam meer ijzer, magnesium en zink uit spinazie opnemen wanneer het verwarmd wordt. Tijdens het verhittingsproces wordt ook het oxaalzuur in de groente afgebroken, wat het lichaam belemmert bij het opnemen van mineralen.

Rauw

Rauwe spinazie heeft echter ook voordelen ten opzichte van verhitte spinazie. Bij rauwe spinazie worden vezels beter behouden en bovendien gaan er geen oplosbare vitamines verloren, zoals foliumzuur, dat vaak grotendeels verloren gaat in het kookvocht. Daarnaast blijft ook het gehalte aan luteïne hoog, dit kan aanzienlijk kan afnemen bij koken, stomen of wokken van spinazie. Luteïne staat vooral bekend om zijn bevorderende eigenschappen voor de gezondheid van de ogen.

Gezonder?

Goed, voor beide valt dus wat te zeggen. De conclusie is dan ook dat zowel rauwe spinazie als verhitte spinazie hartstikke gezond is. Wil je alle voordelen van de groente tot je nemen? Eet spinazie dan de ene keer rauw en de andere keer gekookt. Zo krijg je alle voedingsmiddelen van spinazie binnen. Best of both worlds!

Ook lekker: Recept: zalm en asperges met knoflookboter uit de oven

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Max Vandaag | Beeld: Pexels