23 januari 2019
Maayke

De verkoop van het hertenvlees van de Oostvaardersplassen is officieel van start gegaan

Er was de afgelopen periode redelijk wat ophef over de ruim 1800 afgeschoten edelherten uit het natuurgebied van de Oostvaardersplassen. Verscheidene rechtszaken, bijvoeracties en demonstraties werden uitgevoerd. Toch ging het voorstel door en wordt nu het hertenvlees verkocht.

En er zijn meer liefhebbers voor het hertenvlees dan in eerste instantie werd gedacht.

Verkoop gaat sneller dan verwacht

Het is mogelijk om je aan te melden via Koopeenhert.nl voor het hertenvlees, afkomstig van de Oostvaardersplassen. Vanwege alle aandacht in de media, gaat de verkoop sneller dan verwacht. De voorraad van deze week, 87 stuks, is al uitverkocht. De organisatie geeft aan dat er binnenkort weer nieuwe edelherten beschikbaar zijn. Door middel van een nieuwsbrief worden de geïnteresseerden op de hoogte gehouden.

Hertenvlees

Voor de organisatie die achter de verkoop van het vlees zit, Crowdbutching, is dit niet nieuw. Eerder startte de ondernemers al websites al Koopeenkoe.nl, Koopeenkip.nl en Koopeengeit.nl. Het concept is simpel: ál het vlees van het dier wordt verkocht, van kop tot staart. Op het pakket dat de klant koopt staat een nummer. Met dit nummer kun je achterhalen welk edelhert je precies gekocht hebt, omdat het overeenkomt met het wildmerk van het dier. Er worden twee pakketen aangeboden: een van twee kilo voor 60 euro en een van vier kilo voor 100 euro. Van het vlees zijn verschillende producten gemaakt zoals biefstukken, hamburgers en chipolataworstjes.

Voedselbank

Tot april dit jaar worden ruim 1800 edelherten afgeschoten in de Oostvaardersplassen. Eigenaar van de grond, Staatsbosbeheer, verzorgt het schieten. Voor een paar euro per kilo wordt vervolgens het vlees verkocht aan poelier Pieter van Meel in Amsterdam. De inkomsten van het vlees vloeien terug in het natuurgebied en worden gebruikt om een deel van de kosten van het schieten te dekken, zo laat Staatsbosbeheer weten. Van Meel levert het hertenvlees vervolgens weer door: 2000 kilo gaat naar de Voedselbank. Een ander deel gaat naar restaurants en het overige komt uit bij koopeenhert.nl.

Lees ook: Onderzoekers beweren dat deze theesoorten de bloeddruk verlagen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Videostill, NOS