19 april 2018

hamburger

Is het rood in de hamburger eetbaar?

Het kan voorkomen dat je een hamburger hebt gebakken, of gekocht, en je erachter komt dat hij niet helemaal doorbakken is. Wat doe je dan? Bak je ‘m door of eet je ‘m op? Er is veel discussie over of dit gezond is. We weten allemaal dat je een biefstuk medium-rare kunt eten, maar kan dat ook bij gehakt? 

Het antwoord is…

E-Coli

Nee, je kunt die burger niet voor de volle honderd procent veilig eten. Bij gehakt ligt het namelijk anders dan bij een biefstuk. Het is inderdaad zo dat een biefstuk rare, medium en well done gegeten kan worden, maar bij een hamburger loop je dan een risico op een E-coli-besmetting. De zogeheten poepbacterie gaat alleen dood als de burger door en door verhit is.

Gemalen vlees

Hoe komt het dan dat dit anders ligt bij een biefstuk? Een biefstuk bestaat uit een homp vlees. E-Coli zit vaak aan de buitenkant. Als het biefstuk wel verhit is, maar vanbinnen nog rosé of rood is, dan is de bacterie toch dood. Doordat gehakt bestaat uit gemalen vlees, zit de E-coli-bacterie door de gehele burger heen en zul je alles moeten verhitten om dat risico weg te nemen. Neem dus geen risico en zorg gewoon dat de gehele burger lekker doorbakken is.

Lees ook: Er is blijkbaar een tijdstip waarop je een hamburger het beste kunt eten…

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: MetroNieuws | Beeld: videostill helen rennie