03 juni 2022

Wist jij dit?

Pizza is heerlijk, maar niet altijd een gezonde keuze. Daarom kiezen we af en toe voor een pizza met een groente-pizzabodem om onze dagelijkse portie groente binnen te krijgen. Alleen nu blijkt dat ook deze bodems helemaal geen gezonde optie zijn. 

Groente-pizzabodems

Hoewel je het liever niet wilt weten, is het wel de waarheid: in een pizza zitten er al gauw meer dan 800 calorieën. Om het iets gezonder te maken, liggen er sinds een paar jaar groente-pizzabodems in de schappen. Op de verpakking staat dat er meer dan 30 procent groente in zit, maar is dit niet de groente die je je zou verwachten.

Groentepoeder

De groenten in de pizzabodems worden van tevoren gewogen en daarna wordt er poeder van wordt gemaakt. Uit dit ‘groentepoeder’ wordt het vocht gehaald waardoor er een stuk minder van de oorspronkelijke groente overblijft. Op het etiket staat dus wel wat erin zit, maar dit is dus een klein gedeelte van het oorspronkelijke gewicht.

Extra suiker en zout

Maar dat is niet het enige, schrijft de Consumentenbond. Volgens hen worden er ook nog extra stoffen zoals suiker en zout toegevoegd aan de groente-bodems zodat ze meer smaak hebben. En dit maakt het ook ongezonder. Je eet dan wel een pizza met minder koolhydraten, maar onderaan de streep krijg je alsnog veel ongezonde toevoegingen binnen.

Is het gezonder?

Een margherita met een groente-pizzabodem lijkt dus misschien gezonder dan een margherita met een normale pizzabodem, maar dit is dus niet altijd het geval. Weliswaar eet je iets meer vitamines en mineralen, maar ontbreken de gezonde vezels. De oplossing: dan maar je eigen pizzabodem maken!

Inspiratie nodig? Deze gezonde pizza heeft een bodem van bloemkool, is makkelijk te maken en smaakt echt geweldig

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Pexels