11 juni 2020
Maayke

Wie vaak groente en fruit van de markt haalt is het vast al opgevallen

Verse groenten- en fruitsoorten halen we het liefst van de markt omdat het hier zo goedkoop is. Tenminste, het wás altijd vrij goedkoop, want de prijzen voor groente en fruit lijkt op de markt flink te zijn gestegen. Waar je eerst twee doosjes aardbeien voor 3 euro kocht, zijn twee doosjes nu opeens 5 euro. Maar waar komt deze prijsstijging toch vandaan?

Meer vraag, minder aanbod

Waarom groente en fruit van de markt duurder is geworden? Het AD vroeg het aan groente- en fruitman Kees Brouwer, die vertelt dat het allemaal met vraag en aanbod te maken heeft. “Er is zo ongelooflijk veel vraag naar onder andere aardbeien, dat de prijzen vanzelf omhoog gaan”, legt Brouwer uit. Volgens de marktman heeft het ongunstige weer van de afgelopen tijd ook niet bijgedragen aan het aanbod. “De kassen zijn leeg: er is gewoon niet meer. Dat merkt de consument vervolgens in de portemonnee. Maar wij ook”, aldus Brouwer.

Sinds het coronavirus eten we gezonder

Naast de grote vraag en het mindere aanbod denkt Brouwer dat er ook een verschuiving te zien is in een gezondere levensstijl en eetpatroon van veel mensen. “Sinds het coronavirus eten mensen veel meer groente en fruit, om gezond te blijven.” Zo was er halverwege maart – vanaf het moment dat net alles dichtging – een flinke stijging in de omzet te zien, zo vertelt Brouwer. Niet alleen bij zijn kraam, maar bij alle groente- en fruitkramen. “Ook zien veel mensen de markt als een uitje en op die manier ontwijken ze de supermarkt. In de buitenlucht sta je toch wat prettiger dan binnen”, aldus Brouwer.

Lees ook: Boodschappen van Albert Heijn deze maand stuk duurder geworden

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: Videostill YouTube