10 juni 2020
Maayke

Albert Heijn voert meer prijsverhogingen in met name A-merken door

Wie de laatste tijd veel boodschappen deed bij Albert Heijn kan wellicht gemerkt hebben dat de boodschappen duurder zijn geworden. Uit een analyse van inprijsverhoogd.nl blijkt dat Albert Heijn de afgelopen maand veel A-merken qua prijs heeft verhoogd. Daar tegenover staat dat er minder andere producten in prijs zijn verlaagd. Het resultaat? Consumenten betalen deze maand meer voor de boodschappen dan enkele weken geleden.

Duurdere boodschappen bij Albert Heijn

Sta je bij de kassa en heb je het gevoel dat je meer voor je boodschappen moet betalen dan anders? Dat kan goed kloppen. Het blijkt dat Albert Heijn veel prijsverhogingen heeft doorgevoerd en minder producten in prijs heeft verlaagd. Wat de oorzaak van deze opvallende prijsverhogingen is? Wij zelf. Sinds de coronacrisis slaan consumenten meer boodschappen in, waardoor de supermarkt mogelijk moet compenseren voor de begin weken rond de coronacrisis. 

Meer prijsverhogingen

Volgens Thijs van der Tuin van inprijsverhoogd.nl voeren supermarkten altijd prijsverhogingen- en verlagingen door. Deze verhogingen en verlagingen zijn normaal in balans, maar bij Albert Heijn is dit de laatste vijf weken niet het geval. “Van de 1.806 prijsveranderingen bij Albert Heijn waren er 1.464 prijsverhogingen, 81 procent dus”, zo stelt Van der Tuin. Bij andere supermarkten als Jumbo, Dirk, Plus en Coop lijken de prijzen voor de producten meer in balans te blijven.

Verandering in koopgedrag consumenten

De voornaamste reden dat de boodschappen bij Albert Heijn duurder zijn geworden ligt volgens Van der Tuin aan de coronatijd. Omdat mensen meer thuis zijn hebben ze ook meer boodschappen nodig. Ook is het mogelijk dat de supermarkt het relatief lage aantal prijsverhogingen van het begin van de coronatijd nu aan het compenseren is. “In het begin van de coronaperiode waren supermarkten juist voorzichtig met verhogingen. Ze wilden niet overkomen als profiteurs tijdens de crisis”, zegt Van der Tuin. Of de prijzen voor de boodschappen bij Albert Heijn de komende periode meer in balans komt te liggen, is nog niet bekend.

Lees ook: Ben & Jerry’s deelt (eindelijk) het geheime Cookie Dough recept

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Wikimedia Commons, Donald Trung onder licentie Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International