Dit kan niet waar zijn!
Vorig jaar was het slechtste jaar voor de wijnproductie sinds 1957, zo meldt The International Organization of Wine and Vine (OIV) in een onderzoeksrapport. Deze slechte oogst was het gevolg van het slechte weer in Europa.
Oh nee, kunnen we straks niet meer een goedkoop wijntje drinken?
Minder wijn
Niet alleen betekent dit dat er minder wijn geproduceerd werd, ook heeft het gevolgen voor de wel geproduceerde wijn. Reuters laat weten dat de oogst in 2015 nog 27,6 biljoen liter wijn betrof. In 2016 was deze hoeveelheid gedaald naar 26,7 biljoen liter, om in 2017 te zakken naar 25 biljoen liter wijn. De OIV liet weten dat dit niet zou zorgen voor een wijntekort, aangezien wijn jaren wordt bewaard nadat het is gebotteld. Alleen een slechte oogst van meerdere jaren achter elkaar kan zorgen voor een wijntekort.
Duurder
Toch heeft de slechte oogst zeker wel consequenties, zo laat CNN weten. De prijzen van wijn zijn in Italië, Spanje en Frankrijk al gestegen en de kans is groot dat voornamelijk de prijzen van goedkope wijn verder gaan stijgen. Goedkope wijn wordt namelijk niet opgestapeld en jaren bewaard, zoals met dure wijn wel vaak het geval is. De wijnproducenten gericht op hele lage prijzen zullen het hardst geraakt worden aangezien hun winst heel laag is. Hierdoor zullen zij zich genoodzaakt zien om de prijzen te verhogen.
Lees ook: Een van de beste wijnen ter wereld kun je gewoon bij déze Nederlandse supermarkt kopen!
Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest!