25 april 2019

Koekjes en zoute snacks worden gezonder dankzij nieuwe Europese wet

Zoutjes, snoep, koekjes en al onze andere favoriete snacks worden binnenkort een stuk gezonder. De Europese Commissie nam onlangs een nieuwe wet aan die een limiet stelt aan het aantal transvetten in producten. Vanaf 2 april 2021 mag er per honderd gram vet nog maar twee gram transvet voorkomen. 

Vanaf volgend jaar gaat het aantal transvetten in snacks fors omlaag.

Transvetten

Transvetten ontstaan wanneer plantaardige olie hard wordt. Het is een middel dat de voedingsindustrie gebruikt om de houdbaarheidsduur van producten te verlengen. Maar transvetten verhogen het risico op hart- en vaatziekten. Daarom komt er een nieuwe wet die voorschrijft dat in producten maximaal nog 2 gram transvet per honderd gram vet mag voorkomen. De wet is vanaf 2 april 2021 van kracht.

Verenigde Staten

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) overlijden jaarlijks meer dan een half miljoen mensen aan hart- en vaatziekten die in verband worden gebracht met transvetten. Europa is niet het eerste continent dat maatregelen neemt. In de Verenigde Staten zijn transvetten als sinds 2015 volledig verboden.

Lees ook: Lidl roept per direct product terug vanwege aangetroffen metaaldeeltjes

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Linda Nieuws | Beeld: Pexels