redacteur

Ze leveren een hoop gezondheidsvoordelen

Je hebt vast weleens gehoord dat noten heel gezond zijn. Ze zijn rijk aan vitamines en mineralen en zitten boordevol goede vetten, waardoor je lang verzadigd blijft. Amandelen zijn één van de populairste noten en vormen hierop geen uitzondering. Dit zijn zes gezondheidsvoordelen van deze heerlijke noot.

Amandelen zijn een echte superfood!

1. Ze zitten tjokvol antioxidanten

Amandelen zitten boordevol antioxidanten zoals vitamine E. Voedingsdeskundige Johane Filemon vertelt aan HLN: ”Vitamine E is een belangrijke antioxidant die je cellen, celwand, bloedbaan en weefsel beschermt. Ook houdt het je haar en huid gezond en het is bewezen dat vitamine E het risico op hartaandoeningen vermindert.” Van alle noten bevatten amandelen het hoogste gehalte vitamine E per portie. Reden genoeg om er eens wat vaker een handje van te eten!

2. Ze verlagen je cholesterol

”Uit onderzoek blijkt dat amandelen je LDL-cholesterol, ook wel je slechte cholesterol genoemd, helpt te verlagen”, aldus culinair diëtiste Regina Ragone, in een interview met HLN. ”Waarschijnlijk is dat voordeel te wijten aan de combinatie van de voedingsstoffen die erin zitten, met name vezels, eiwitten, enkelvoudig onverzadigde vetten en andere componenten zoals flavonoïden en sterolen. Een ander voordeel is dat amandelen ook de goede HDL-cholesterol stimuleert.”

3. Ze geven je een verzadigd gevoel

In amandelen zitten veel eiwitten en vezels en deze voedingsstoffen zorgen ervoor dat je lang verzadigd blijft. ”Hoewel vezels niet door het lichaam opgenomen worden, absorberen ze wel veel water en zwellen ze op, waardoor je langer een vol gevoel ervaart”, aldus Filemon. ”De eiwitten zouden dan weer je leptine stimuleren, het hormoon dat ervoor zorgt dat je je verzadigd voelt.

4. Ze houden je bloedsuikerspiegel op peil

Meerdere studies hebben aangetoond dat de consumptie van amandelen de bloedsuikerspiegel onder controle houdt bij mensen met diabetes type 2. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de combinatie van voedingsstoffen als vezels, magnesium en eiwitten.

5. Ze zijn rijk aan magnesium

Van alle voedingsmiddelen zijn amandelen één van de belangrijkste bronnen van magnesium. ”De algemene dagelijkse hoeveelheid ligt voor de meeste mensen tussen de 300 en 400 mg en een handjevol amandelen van 30 gram bevat algauw 45 gram magnesium. Magnesium speelt een belangrijke rol bij verschillende lichaamsfuncties. Zo is het mineraal goed voor je immuunsysteem, je botten, je hartslag en uit sommige onderzoeken blijkt dat het ook je bloeddruk helpt te verlagen”, aldus Filemon.

6. Ze zijn een perfecte vleesvervanger

Of je nu al je hele leven vegetariër bent of één keer in de week je stukje vlees laat staan: amandelen zijn de ideale vleesvervanger. Ze zitten vol onverzadigde vetten en ijzer en vormen daarmee een goed alternatief voor mensen die wat mindere dierlijke eiwitten proberen te eten.

Lees ook: Hoe gezond zijn champignons en andere paddestoelen?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: HLN | Beeld: Pexels