16 oktober 2020

De muisjes zijn er nu alleen in het blauw en roze

Het is al decennialang een traditie in Nederland: bij de geboorte van een baby hoort beschuit met muisjes. Bij een jongetje blauwe muisjes, bij een meisje roze. Toch sluit De Ruijter, de Nederlandse fabrikant van vlokken, chocoladehagel én natuurlijk de muisjes, de komst van genderneutrale muisjes niet uit. 

Beschuit met muisjes

Is er een baby geboren? Dan staat er steevast één ding op het menu: beschuit met muisjes. De Ruijter, dé verkoper van die muisjes, speelt daar slim op in. Je kunt bij de fabrikant namelijk zelfs speciale en gepersonaliseerde verpakkingen van de gesuikerde anijszaadjes kopen, met daarop de naam en geboortedatum van het kind. Gaat het om een jongetje? Dan gaat het vaak om blauwe muisjes met een blauwe verpakking. Bij een meisje is de kleur juist vaak roze.

Blauw en roze

Blauw en roze, dat zijn ook de kleuren die worden gebruikt bij de steeds populairder wordende gender reveal party’s. Toch komt daar ook kritiek op. Zulke feestjes en de traditionele kleurverdeling tussen jongens en meisjes zouden stereotyperend zijn. Het zou jongens en meisjes in aparte hokjes plaatsen, terwijl veel mensen ervoor pleiten om aan hen zelf de keuze te laten wie ze willen zijn, welke kleuren ze mooi vinden en bijvoorbeeld met welk speelgoed ze spelen. Oftewel: genderneutraal.

Genderneutrale muisjes

Die kritiek is De Ruijter niet ontgaan. Daarom denkt hij na over genderneutrale muisjes. “Tot op heden is het nog niet mogelijk geweest om andere kleuren muisjes te maken, gezien productiebeperkingen in de fabriek. Wel zijn we op de lange termijn aan het bekijken of de machines aangepast kunnen worden, zodat het wellicht in de toekomst wel mogelijk zal zijn”, aldus het bedrijf. Aan welke kleur(en) het bedrijf zit te denken voor de genderneutrale muisjes, is niet bekend.

Traditie

Het begin van de traditie gaat helemaal terug naar het jaar 1938, het jaar waarin prinses Beatrix werd geboren. De Ruijter leverde toen als publiciteitsstunt een blik muisjes bij de Oranjes af. Sindsdien viert het merk elke koninklijke geboorte met oranje muisjes. Deze lagen voor het laatst in de schappen toen prinses Ariane in 2007 werd geboren. Voor de troonwisseling in Nederland, toen Willem-Alexander tot koning werd gekroond, maakte de fabrikant een uitzondering. Ook toen lagen de supermarkten vol met oranje muisjes.

Lees ook: Bier én patat; deze frietjes met een jasje van bier moet je proberen!

Fan van dit artikel? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: NU.nl | Beeld: Unsplash