06 februari 2019

Kunnen we de wortel binnenkort niet meer aan onze thee toevoegen?

Wie nog niet bekend is met gember, loopt heel wat geluk op culinair gebied mis. Je kunt de wortel toevoegen aan je thee om er een pittig drankje van te trekken, je kunt het door je smoothie doen, maar je kunt het ook toevoegen aan een soep om een extra smaakje toe te voegen. Echter, misschien moet je je toch niet hechten aan de smaakmaker. Het lijkt er namelijk op dat de gember op raakt.

Kunnen we binnenkort écht geen gember meer kopen of valt dat wel mee?

Hype

De gembervoorraad in de supermarkten raakt op. Volgens trendwatcher Inge de Munnik is dat helemaal niet zo gek. “Het wordt gehyped in de media. Vorig jaar was het houtskool, nu is het gember en volgend jaar is het misschien wel komkommer of sinaasappel”, zo verklaart ze tegenover MetroNieuws. Maar moeten we ons nu echt zorgen gaan maken dat we binnenkort geen gember meer kunnen kopen? 

Gezond

Met name de jonge generatie maakt op allerlei manieren gebruik van gember. Het wordt veelal gedronken in de vorm van gemberthee en ook de gunstige eigenschappen die de gember naar verluidt heeft op je gezondheid, zorgt ervoor dat de wortel geliefd is. Ook houden we van het gemak. We willen wel verantwoord en gezond leven, maar daar willen we ons vaak zo min mogelijk voor inspannen. Gember zou veel gunstige effecten hebben op je gezondheid en het is dan maar een kleine moeite om een kopje gemberthee te zetten.

Hoge prijzen

Bij veel supermarkten is het momenteel moeilijker om gember te kopen. De oude voorraad raakt op en de nieuwe lading gember is nog onderweg vanuit China. Momenteel betaal je in sommige supermarkten de hoofdprijs voor je dagelijkse dosis gember. Zo kun je bij Albert Heijn momenteel alleen biologische gember krijgen en de kilo prijs ligt momenteel op €13,27.

Voorraad

Ton Feelder, commercieel directeur van Total Produce vindt dat de prijs voor gember ‘erg hoog’ ligt. Het bedrijf waar Ton werkzaam voor is importeert 2,8 miljoen kilo gember vanuit China per jaar. “Het seizoen eindigt zo eind november, dus begin december hadden we de laatste voorraden gekregen”, vertelt hij aan het Algemeen Dagblad. De nieuwe voorraad komt er volgens hem wel aan, maar daar moeten we nog even op wachten. “Wat meespeelt is dat de gemberprijs laag was dus importeurs zijn voorzichtig geweest met het inkopen. Ze hebben op de rem getrapt. Dat kan ervoor zorgen dat er her en der tekorten ontstaan.”

Lees ook: De 5 gezondheidsvoordelen van water met gember

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: Algemeen Dagblad, MetroNieuws | Beeld: Pexels