30 maart 2022
Sanne

Want de consument moet minder vlees gaan eten

Mensen moeten minder vlees gaan eten, maar hoe krijg je dat voor elkaar? Het kabinet onderzoekt nu of belasting op vlees, een zogenoemde ‘vleestaks’, mensen zover kan krijgen. 

Het idee van meer belasting betalen op vlees komt uit de evaluatie van het voedselbeleid van 2016 tot 2010. Momenteel wordt onderzocht of een dergelijke heffing haalbaar en uitvoerbaar is.

Schijf van Vijf

Naast het terugbrengen van de vleesconsumptie, staat de bekende Schijf van Vijf ook hoog in het vaandel bij het kabinet. “Als meer mensen eten volgens de Schijf van Vijf, met daarin een goede balans tussen de consumptie van dierlijke en plantaardige eiwitten, draagt dat zowel bij aan duurzaamheid als aan gezondheid”, schrijft minister Staghouwer aan de Tweede Kamer.

Op dit moment eten consumenten 60 procent dierlijke en 40 procent plantaardige eiwitten. Het kabinet streeft ernaar om die verhouding in 2030 op 50/50 te hebben. “Een ambitieus doel”, geeft Staghouwer toe. “Dit vraagt over de gehele populatie een gedragsverandering in het eetpatroon.”

Verantwoordelijkheid nemen

Het kabinet vindt verder dat supermarkten, horeca, catering en de voedselindustrie “hun verantwoordelijkheid moeten nemen”.  Het moet consumenten makkelijker gemaakt worden om voor duurzame en gezonde voeding te kiezen. Het aanbod en de plaats die producten in de supermarkt krijgen, zijn hierbij bepalend.

Een vleestaks is niet opgenomen in het regeerakkoord. Een belastingverhoging op niet-alcoholische (fris)dranken en een suikerbelasting op het verlagen van de btw op groente en fruit (van 9 naar 0 procent) staan er al wél in.

Niet akkoord

Of we binnenkort ook daadwerkelijk belasting op vlees gaan betalen, dat is nog maar de vraag. Regeringspartijen VVD en CDA hebben namelijk al laten weten niet akkoord te kunnen gaan met een heffing op vlees. Ook oppositiepartijen PVV, SP, JA21, Denk en BBB zijn tegen het voorstel.

Ook lekker: Recept zonder vlees en zuivel: romige vegan Mac & Cheese

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: NOS | Beeld: Unsplash