Welkome tips met de hoge energieprijzen van nu

De energieprijzen zijn momenteel torenhoog – een beetje besparen kan dus geen kwaad. Nu alles duurder lijkt te worden, is elke euro die je bespaart immers hartstikke welkom. Benieuwd hoe je energie kunt besparen tijdens het koken? Lees dan verder.

Koken op gas

Je kunt op verschillende manieren koken, en je energieverbruik is sterk afhankelijk van hoe je kookt en met welk apparaat. En je zou het misschien niet verwachten gezien de naam, maar koken op gas blijkt het zuinigst in energieverbruik. “Daarna volgt koken op inductie, dat scheelt niet veel geld. Het minst zuinig is de keramische kookplaat”, aldus Lilou van Lieshout, kennisexpert Duurzaamheid van het Voedingscentrum.

Een huishouden gebruikt ongeveer 150 kubieke meter gas per jaar om te koken. Met de huidige gemiddelde gasprijs (2,66 euro per kubieke meter) kom je dus uit op 399 euro per jaar. In augustus 2021 betaalde je nog 0,95 euro voor een kubieke meter. Een pijnlijke vergelijking, en een duidelijk besef dat je flink kunt besparen.

Weinig water

Tijd om te kijken hoe we dat besparen het beste kunnen aanpakken. Allereerst is het goed om je eten niet langer te verwarmen dan nodig is. Het klinkt misschien logisch, maar hiermee kun je veel besparen. Een andere tip van Van Lieshout is: “Kook in weinig water. Een klein laagje water, zodat het niet droogkookt, is voldoende. Daardoor blijven ook meer vitamines behouden. En de deksel op de pan zorgt voor twee tot drie keer minder energieverbruik.” Die noteren we!

Pan en pit

Verder zijn de pan en pit die je gebruik ook van belang. Ga voor een pan die past bij de hoeveelheid eten die je klaarmaakt en zet hem op een passende pit. “Bij een kleine pan op een grote pit gaat er energie verloren”, legt Van Lieshout. “Ook koken voor meerdere personen of dagen is energiezuiniger. Warm het dan wel in de magnetron, die is energiezuiniger dan een oven”, geeft ze mee. “Een snelkookpan bespaart overigens 50 tot 70 procent aan kooktijd en energie.” Ook koken op half of laag gas kan zorgen voor 60 procent minder energiegebruik. “Bij sommige gerechten kun je de pit al eerder uitzetten en laten nagaren in de pan. Dit kan bijvoorbeeld bij eieren en pasta. Het duurt wel wat langer voordat het eten gaar is, dat is een kwestie van af en toe proeven.”

Lees ook: Dít is hoe je het meest bij Albert Heijn kunt besparen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: NU.nl | Beeld: Pexels