07 april 2021

Burgemeesters riepen al eerder op om de terrassen weer te openen en zo de naleving te verbeteren

We hebben een paar dagen vol sneeuw en hagel achter de rug, maar we zijn nog niet vergeten dat het toch echt lente is. Het zonnige weer van vorige week leidde al tot grote drukte in veel steden en meerdere burgemeesters zijn bang dat de situatie steeds minder goed te handhaven is. Is het tijd om de terrassen weer te openen?  Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, denkt dat het een goed idee kan zijn.

Femke Halsema

Vorige week schoof Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, aan bij talkshow Beau. Daar maakte ze kenbaar dat zij de terrassen graag snel weer open ziet gaan. Nu stromen de parken en straten op zonnige dagen vol en strijken mensen overal neer op hun picknickkleedje. De anderhalve meter afstand is dan moeilijk te bewaren. Halsema vindt het tegenstrijdig dat mensen hutjemutje op elkaar moeten gaan zitten terwijl de terrassen de mogelijkheid bieden om lekker buiten te zitten én een veilige afstand te bewaren. “Ik zie liever dat mensen een beetje geordend op een terras gaan zitten, want de horeca let echt wel op, in plaats van met duizend mensen rond het beeld van Vondel in het Vondelpark.”

Bijstand van andere burgemeesters

De burgemeesters van Utrecht, Den Haag en Rotterdam zijn het roerend met burgemeester Halsema eens en steunen haar pleidooi. Nu schaart ook ziekenhuisbestuurder Ernst Kuipers zich achter het idee om de terrassen weer open te stellen voor horecabezoekers. “De burgemeesters zien goed wat er gebeurt en geven aan: dit is voor ons heel moeilijk te handhaven”, aldus Kuipers in Metro. “Misschien gaat het gecontroleerder als je het op een andere manier doet.”

Te snel versoepelen

Kuipers denkt dat het openen van de terrassen een verstandige stap kan zijn om voor een betere naleving van de coronaregels te zorgen, maar hij vindt ook dat we niet te hard van stapel moeten lopen: “Als je te snel versoepelt, kun je nog gemakkelijk ontsporen.” Op de ic’s ziet Kuipers nog altijd de grote drukte van de derde golf. Zijn hoop is gevestigd op de vaccinatiecampagne. “Je hoopt dat het programma zo snel mogelijk hervat wordt. Vaccineren is de weg uit deze crisis.” Toch verwacht de arts dat het virus niet helemaal zal verdwijnen. “Covid zal terugkomen, maar hopelijk niet op hetzelfde niveau.”

Lees ook: Dit zijn de ongeschreven regels van een bezoekje aan de horeca

Dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Metro, Favorflav | Beeld: Pexels