19 maart 2016

Het onderzoek wijst uit dat kinderen geen rijstwafels zouden moeten eten. Er is namelijk aangetoond dat er in rijstwafels grote hoeveelheden arsenicum is gevonden.

Arsenicum

Wat is arsenicum? Arsenicum (Arseen) is een chemisch element dat van nature voorkomt in bepaalde gesteentes. Arseen werd vroeger ook wel gebruikt om moorden mee te plegen. In hoge concentraties is het zeer giftig en  zelfs dodelijk bij 70-180mg. Langdurige blootstelling aan lichtverhoogde hoeveelheden arsenicum is kankerverwekkend en schadelijk voor de gezondheid.

In Zweden wordt er aanbevolen dat kinderen niet meer dan vier keer per week rijst of rijstproducten moeten eten. Kleinere kinderen zouden rijstwafels zelfs compleet moeten vermijden.

Rijst

Dat er arsenicum in rijst zit is al algemeen bekend. Tijdens het onderzoek van 102 rijstproducten, vonden onderzoekers in sommige producten grote hoeveelheden arsenicum. Het advies dat wordt gegeven is om kinderen onder de 6 jaar geen rijstwafels te geven. Wat de andere producten waren wordt niet verteld helaas.

Biologisch is niet beter. Rauwe rijst bevat hogere concentraties van arsenicum in vergelijking met basmati- en jasmijnrijst. Biologische rijst bevat evenveel arsenicum als niet-biologische rijst. Je hoeft niet te stoppen met rijst eten maar je hoeft ook niet elke keer volkoren rijst te eten als je rijst eet.

Bron: https://yoo.rs/valisha/ | Beeld: videostill YouTube