02 juli 2021
Kookfans

Arsenicum

In rijst en veel rijstproducten komt namelijk arseen of arsenicum voor. Dit is een zwaar metaal dat in de grond voorkomt. Doordat planten (zo ook rijstplanten) water en andere voedingsstoffen uit de grond opnemen, krijgen zij onverhoopt ook de arsenicum mee. En zo komt dat via de plant in ons eten terecht. In hoge concentraties is het zeer giftig en zelfs dodelijk. Ook kan langdurige blootstelling aan kleine hoeveelheden arsenicum kankerverwekkend zijn.

Voedingscentrum

Dit betekent niet direct dat je volledig op moet houden met het eten van rijst. Er gelden namelijk strenge normen voor de hoeveelheid arseen. Wel adviseert het Voedingscentrum uit voorzorg om vooral kinderen niet dagelijks rijst te geven. Voor het gebruik van gewone rijst geldt verder dat je de rijs kunt wassen. Ook helpt het om de rijst in extra veel water te koken. Zo spoel je een deel van de arseen nog weg. Voor die rijstwafel als standaard tussendoortje kun je dus beter iets anders bedenken. Maar goed: variëren met je eten is sowieso gezond natuurlijk.

Lees ook: Gezonde snacks: zo kan jij je rijstwafel beleggen

Dit recept bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Voedingscentrum | Beeld: Videostill YouTube