07 januari 2022

Genieten, milieu en kip staan centraal

2022 is inmiddels een week oud. De laatste oliebollen en nieuwjaarsrolletjes zijn opgegeten en we beginnen weer fris en fruitig aan een gezonde levensstijl. Maar welke voedseltrends gaan we eigenlijk terugzien dit jaar? Wij zetten ze op een rijtje. 

Voedseltrends 2022

Gezonder eten, beter eten of überhaupt anders eten staat op menig lijstje met goede voornemens. Om een paar kilo’s kwijt te raken of om gewoon gezonder te leven zonder afvallen als doel te hebben. Beter eten is in 2022 een trend die we sowieso terugzien. Beter eten voor onze lichamen, maar ook voor het milieu. Plantaardig, vega en biologisch eten wordt overal in verwerkt en wordt steeds verder ontwikkeld dit jaar. Verder voorspellen foodkenners dat we kip veel terugzien dit jaar, het blijft immers ‘het meest veelzijdige stukje vlees’. Benieuwd welke voedseltrends we het komende jaar precies kunnen verwachten? Hier komen ze.

Eten voor de aarde

Zorgen voor de aarde is een belangrijk thema dit jaar. We consumeren al steeds minder vlees, zout en suiker om beter voor onszelf en de aarde te zorgen. Dit jaar zal dat alleen nog maar meer worden. Foodkenners voorspellen namelijk dat steeds meer mensen flexitariër worden (iemand die minstens één dag in de week geen vlees, vis, vleeswaren of vleessnacks eet, red.) of helemaal geen vlees meer eten.

Plantaardig, vega, biologisch

Ook vegetarisch en veganistisch koken wordt steeds populairder en toegankelijker. Ook dit sluit weer goed aan bij het duurzaam consumeren, wat we dit jaar veel gaan zien. We worden steeds creatiever in het koken zonder vlees, waardoor we het amper of helemaal niet missen. Ook met biologisch voedsel wordt steeds meer geëxperimenteerd. Plantaardig, vega en biologisch zullen we in 2022 dus vaker terugzien in de keuken.

Culturen mixen

Door alle coronamaatregelen en lockdowns is het de laatste jaren erg lastig om de wereld over te reizen. Gelukkig kunnen we nog wel op culinaire wereldreis, door middel van voedsel – en dat is precies wat we het komende jaar nog meer gaan doen! We proberen steeds meer verschillende gerechten uit andere landen en wagen ons aan nieuwe keukens. Natuurlijk blijven de bitterballen en pizza’s ook geliefd. En juist die contrasten, het mixen van verschillende culturen, is een nieuwe trend. Waar moet je dan aan denken? Naan taco’s, sushi pizza’s, Kimchi pasta carbonara en yuzu meringue taart, bijvoorbeeld. Ontzettend leuk om mee te experimenteren en nieuwe (wereldse) smaken te ontdekken.

Kip

Hoewel we enerzijds steeds minder vlees gaan eten, zullen we kip veel terugzien in 2022. Dit is dan ook het enige type vlees dat nog groeit in verkoop in Europa, tevens zijn hier de meeste en beste vleesvervangers voor. Kip is er in veel soorten en je kunt er eindeloos mee variëren, waardoor het niet weg te denken is van het menu. Perfect als proteïne op je poké bowl en in gezonde salades werkt kip ook uitstekend. Vooral gepaneerde kip is een trend die we vaak terug zullen zien.

Thuisbezorgd

Dankzij de pandemie heeft Thuisbezorgd nog eens een enorme boost in populariteit gekregen. Friet, hamburgers en pizza zijn nog steeds de populairste beststellers, maar omdat bezorgen steeds populairder wordt krijgen deze items een upgrade. Zo krijgt friet een coating waardoor het langer knapperig blijft en worden hamburgers zo belegd dat ze niet gaan lekken. Ook wordt er meer gevarieerd met de seizoenen mee en kun je straks ook meer voedzame maaltijden bestellen.

Nostalgie

We leven in een hele onzekere tijd, en dat is precies de reden dat mensen teruggrijpen naar nostalgische gerechten en drankjes. Mensen zijn veel thuis en pakken daarom weer oude recepten op of proberen oma’s recepten uit. Oude familierecepten geven ons namelijk een warm en vertrouwd gevoel – en dat kunnen we in deze tijd allemaal wel gebruiken.

Een (h)eerlijk vooruitzicht op 2022, als je het ons vraagt!

Lees ook: Met deze kleine aanpassingen zeg jij de feestkilo’s snel gedag

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Women’s Health | Beeld: Pexels