Sanne

Snel resultaat? Wij hebben de gouden tips

Kerstkransjes, oliebollen en champagne: december is een ware feestmaand, ook als het aankomt op eten en drinken. We genieten volop van alle lekkernijen die bij alle feestdagen horen, maar de extra kilo’s die we in januari zien zijn iets minder prettig. Gelukkig zeg jij die feestkilo’s met een paar kleine aanpassingen tijdens het koken snel weer gedag. 

Calorieën

Laten we bij het begin beginnen: waarom komen die extra feestkilo’s eigenlijk vandaan? Dat heeft alles te maken met calorieën. Voedingsmiddel geven ons lichaam de energie om goed te kunnen functioneren. Die energie wordt uitgedrukt in calorieën. Wanneer je meer calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt, worden ze omgezet in lichaamsvet. De kans is groot dat dit in december vaak het geval was en voilà, de extra kilo’s zijn een feit. Als je die extra feestkilo’s vervolgens weer kwijt wilt, moet je dus meer calorieën verbruiken dan je binnenkrijgt. Dit doe je door gezond te eten en te bewegen.

Gezonde keuzes

Minder calorieën eten betekent niet per definitie dat je ook gezond eet. Een ronde koffiekoek met rozijnen bevat minder calorieën dan een croque-monsieur, maar toch is die laatste een betere keuze. In een croque-monsieur zitten namelijk meer voedzame stoffen. Het is dus belangrijk om steeds voor de gezonde keuze te gaan. In veel producten zitten ‘lege calorieën’, alcohol, suiker en frisdrank bevatten veel calorieën, maar amper vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Een laag aantal calorieën zegt dus niet altijd alles.

11 eenvoudige aanpassingen

Tijd voor een aantal praktische voorbeelden. Met deze elf kleine aanpassingen tijdens het koken zet je een lekkere maaltijd op tafel met minder calorieën en evenveel smaak. Wanneer je deze tips dagelijks toepast, zul je snel een paar kilo’s kwijt zijn én kun je gewoon lekker blijven eten.

1. Gebruik olie, boter en vetstoffen met mate. Deze geven veel smaak, maar bezitten ook veel calorieën.

2. Gebruik een pan met anti-aanbaklaag. Dan heb je namelijk veel minder vet of olie nodig.

3. Vervang mayonaise in dressings en dipsausjes door magere yoghurt.

4. Gebruik verse kruiden en specerijen in je maaltijden. Deze bevatten geen calorieën, maar geven wel veel extra smaak.

5. Patat bij je maaltijd? Bak ze dan in de oven of airfryer, zodat er minder vet bij komt kijken.

6. Kies voor kipfilet zonder vel, een mager stukje varkensvlees of een magere vegetarische variant.

7. Gehakt nodig voor gehaktballen of door de pasta? Kies voor rundergehakt of kipgehakt.

8. Voeg eens vaker vis toe aan het (week)menu.

9. Groenten kun je beter stomen in plaats van stoven.

10. Bereid maaltijden in de oven als dat mogelijk is, hier komt wederom minder vet aan te pas.

11. Kies voor volkorenproducten. Brood, pasta, rijst…overal is wel een volkorenoptie voor te vinden. Deze geven je een verzadigd gevoel waardoor je er minder van eet en langer vol zit.

Lees ook: Wow: 5 verrassende voordelen die honing je oplevert

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Libelle.be | Beeld: Pexels