10 december 2019
Christel

Inmiddels tekenden al 20.000 mensen de petitie van het Diabetes Fonds 

Als cola, Fanta of 7-Up in de aanbieding is, maken we daar regelmatig dankbaar gebruik van. Als het aan het Diabetes Fonds ligt, is dit scenario binnenkort verleden tijd. Je kunt nog wel die flessen frisdrank afrekenen, maar dan zonder korting. Het Diabetes Fonds maakt zich namelijk hard tegen kortingen op ongezonde suikerrijke dranken. Het Diabetes Fonds riep mensen dan ook op om de petitie tegen kortingsacties op suikerrijke dranken te tekenen. Inmiddels tekenden 20.000 mensen dit verzoekschrift. Directeur Hanneke Dessing biedt de petitie vandaag aan in de Tweede Kamer.

Suikermax behaald

Een groot deel van de Nederlanders had op 3 november al hun zogenoemde suikermax behaald. Dit betekent dat zij volgens de norm van de Wereldgezondheidsorganisatie hun maximale jaarlijkse suikerinname al hebben binnengekregen. Om dit (enigszins) te voorkomen, maakt het Diabetes Fonds zich hard voor een verbod op kortingsacties op ongezonde suikerrijke dranken. Het fonds wil dat de Tweede Kamer dat ook doet en betaalbare, gezonde producten juist promoot.

De Schijf van Vijf

“Slechts één op de vijf producten waar korting op wordt gegeven, zijn gezonde producten die in de Schijf van Vijf passen”, deelt Hanneke Dessing met RTL Nieuws. “Vier van de vijf kortingsacties zijn voor ongezonde producten. En mensen met een kleine portemonnee maken aan de hand van dit soort acties hun keuzes in de supermarkt”, voegt Dessing daaraan toe.

Gezonde dranken stimuleren

Het Diabetes Fonds ziet graag dat het kabinet gezonde dranken promoot. Volgens Dessing dragen ongezonde suikerhoudende dranken bij aan de ontwikkeling van diabetes 2. Een type suikerziekte dat meer dan 1 miljoen Nederlanders al heeft. Wekelijks komen er 1100 Nederlanders met diabetes 2 bij. Suikerhoudende dranken zijn niet alleen frisdranken als cola en 7-Up. Ook fruitsappen moeten volgens Dessing niet meer gepromoot worden. “In een glas appelsap zit net zoveel suiker als in een glas cola. Maar dat weten veel mensen niet.”

Lees ook: Ikea organiseert grote kerstbuffetten voor een habbekrats

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws, Diabetes Fonds | Beeld: Pixabay