12 september 2022
Sanne

Bij deze producten krijg je steeds minder waar voor je geld

Heb je het gevoel dat je alwéér naar de winkel moet voor dat ene product, terwijl je het nog maar net hebt gekocht? Dat is niet zo gek, want heel veel producten worden stiekem kleiner, terwijl je er hetzelfde voor betaalt – dit heet krimpflatie.

Krimpflatie

Het is je vast al opgevallen: boodschappen worden steeds duurder. Door de hoge gasprijzen en een gebrek aan grondstoffen zit je winkelkar even vol als voorheen, maar betaal je meer. En om het nog erger te maken, bij sommige producten krijg je minder waar voor je geld. Krimpflatie betekent dat de verpakking van het product niet veranderd, maar de inhoud wel kleiner wordt. Zo hoeven fabrikanten de prijzen niet te verhogen, maar krijg jij gewoon minder voor hetzelfde bedrag.

Minder waar voor je geld

Benieuwd bij welke producten dit het geval is? Wij zetten er een aantal op een rijtje!

Karvan Cétivam limonade

Voorheen zat er nog 750 ml in een fles limonade, nu is dat nog maar 600 ml.

Kips leverworst

In de verpakking van Kips zit tegenwoordig 20 gram minder dan voorheen. Dat betekent dat er nog 230 gram leverworst overblijft.

Van Dobben bitterballen

Deze snack kan niet missen bij een borrel, maar er zitten inmiddels wel twee bitterballen minder in een doos. Eerst waren dat er 18, nu nog maar 16.

Aldi rooibosthee

Zelfs de ‘goedkope supermarkten’ maken zich schuldig aan krimpflatie. Zo zitten er nu nog maar 20 zakjes in een doosje rooibosthee van de Aldi, terwijl daar eerder nog 25 zakjes in zaten.

Haribo, Bounty en Rolo

Ook de verpakkingen van snoep zijn minder rijkelijk gevuld. In zakjes zoute rijen drop van Haribo zit nog maar 175 gram, terwijl dat eerst 220 gram was. Bounty doet nog maar 4 repen in een verpakking, voorheen waren dat er 5. Rolo’s snoeprollen waren eerst 5 x 52 gram en nu 5 x 42 gram.

Wilhelmina pepermunt

Met een voordeelpack ben je tegenwoordig niet meer voordeliger uit. De rollen pepermunt hebben namelijk 20 procent minder inhoud dan voorheen.

Ariel en Robijn vloeibaar wasmiddel

Met een fles vloeibaar wasmiddel van Ariel en Robijn kon je voorheen 20 wasjes draaien, nu nog slechts 19.

Dreft afwasmiddel

Voorheen bevatte een fles afwasmiddel van Dreft 450 ml, inmiddels is dat nog 383 ml.

Felix kattenvoer

In een zakje kattenvoer zat altijd 100 gram. Nu moet je viervoeter genoegen nemen met 85 gram.

Friesche vlag koffiemelk

De 0%-variant is in een kleiner jasje gestoken. Het aantal milliliters ging van 186 ml naar 140 ml.

Kleenex tissues

Het griepseizoen is weer in aantocht! Maar met een doos Kleenex tissues moet je het tegenwoordig doen met 80 tissues, in plaats van 88.

Wat is het nut?

Een flinke lijst, waar ongetwijfeld een of meerdere producten tussen staan die jij weleens gebruikt. Je vraagt je dan misschien ook af wat het nut is van krimpflatie? Het komt erop neer dat consumenten dit minder snel doorhebben. Een prijsverhoging merk je meteen, maar dat er 20 gram minder in een verpakking zit valt niet direct op. Daarnaast klinkt €2,99 aantrekkelijker dan €3,20. Goed opletten dus in de supermarkt!

Lees ook: Onderzoek wijst uit: 15% duurdere producten in de supermarkt door inflatie

Wil je dit artikel/recept bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Pexels