28 juni 2022

‘Als mensen iets niet mogen eten, wat kan er dan wel?’

Ze is al jaren actief als culinair journalist voor onder meer het NRC Handelsblad en heeft inmiddels al een fiks aantal kookboeken op haar naam staan. Janneke Vreugdenhil is in de meest recente Happy in Shape aan de tand gevoeld over haar kersverse kookboek: de Koolhydraatarme bijbel.

‘Wat mis je?’

Zelf eet ze al jaren ‘redelijk’ koolhydraatarm, vertelt Vreugdenhil aan Happy in Shape. En toen ze onlangs haar nieuwe kookboek de Koolhydraatarme bijbel aan het afronden was, besloot ze eens rond te vragen. ‘Wie eet er koolhydraatarm en wat mis je?’, vroeg ze op Twitter. Er kwamen volop reacties, zoals brood, pizza, friet en ijs. Janneke heeft deze recepten echter allemaal in een koolhydraatarm jasje gestoken voor haar nieuwe boek. Daar kwam nogal wat creativiteit bij kijken, deelt ze. “Ik vind het leuk om mensen te helpen. Als ze iets niet mogen eten, wat kan er dan wel?” Maar ook bij Jannekes recepten was het niet in één keer raak. “Je wilt niet weten hoeveel koolhydraatarme broden ik weg heb moeten mieteren”, deelt de schrijvende kok.

Variëren en balanceren

Uiteindelijk is de grote oplossing om te variëren en te balanceren, legt Vreugdenhil uit. Zo deelt ze dat ze door de dag heen in de gaten houdt wat ze eet. Als de ze de dag begint met een ontbijt dat rijk is aan koolhydraten, kiest ze een soep of salade voor de lunch. Een volledig koolhydraatarm keto-dieet heeft ze ook enkele weken getest, maar daar was ze toch niet helemaal tevreden over. “Met keto kun je hartstikke lekker eten, maar het is onhandig om de hele dag te moeten rekenen hoeveel koolhydraten je nog mag eten. Mijn manier van leven is het niet, maar sommige mensen gaan er heel goed op”, legt ze uit. “Ik wilde een boek maken dat geschikt is voor iedereen die minder koolhydraten wil eten. Of het nu een klein beetje minder is of een heleboel”, besluit de schrijfster.

Dit artikel is een fragment van een interview met Janneke Vreugdenhil in de nieuwste Happy in Shape. Hierin geeft Janneke ook enkele wijze lessen over voedingsstoffen en voedingswaarden én deelt ze een paar van haar favoriete recepten. De nieuwe Happy in Shape ligt nu in de winkels.

Lees ook: Recept: aspergebroodjes zoals Robèrt van Beckhoven ze ook maakt

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Happy in Shape | Beeld: Unsplash, Brooke Lark