05 juli 2022

De boeren protesteren nog steeds tegen de stikstofplannen

De boerenprotesten zijn nog in volle gang bezig, en groepen boeren met tractoren blokkeren nog steeds distributiecentra van supermarkten. Dit is ook al te merken in de winkel, waar je een hoop lege schappen aantreft.

Boerenprotest

Sinds maandag blokkeren boeren de toegangspoorten in onder andere Almere, Beilen, Deventer, Nieuwegein, Nijkerk, Oosterhout, Raalte en Woerden. Deze acties zijn gericht tegen de stikstofplannen van het kabinet. Op de meeste plekken losten boeren elkaar in de nacht van maandag op dinsdag af, waardoor de blokkades door konden gaan. Zo brachten boeren in Raalte de nacht door in slaapzakken.

Supermarkten

Het blokkeren van de distributiecentra is nu al te merken in verschillende supermarkten. Hierdoor wordt het een stuk lastiger om alle boodschappen van je boodschappenlijstje te halen. Onder meer bij supermarktketens ALDI, Boni, Jumbo en Lidl is de voorraad niet aangevuld. Albert Heijn liet al weten dat er bij hen geen distributiecentra wordt geblokkeerd. Wel wordt in Oosterhout de zogeheten home shop center van de Albert Heijn geblokkeerd. Vanuit deze plek worden online bestelde boodschappen bij klanten thuisbezorgd.

Onacceptabel

Wanneer de boerenprotesten stoppen, moet nog blijken. Als dit langer aanhoudt, zal er snel een tekort ontstaan bij versproducten. Een woordvoerder van het Centraal Bureau voor de Levensmiddelen (CBL), de brancheorganisatie van de supermarkten, heeft al laten weten dat de brancheorganisatie alles eraan doet om de lege schappen te voorkomen. De brancheorganisatie vreest voor een miljoenenschade en noemt de blokkades onacceptabel. Naast dat supermarkten worden getroffen, worden ziekenhuizen en verpleeghuizen namelijk ook geraakt door de blokkades.

Lees ook: Veiligheidswaarschuwing: glasschilfers gevonden in flesjes van Heineken

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Nu.nl, AD | Beeld: Pro Shots / NL Beeld