15 juni 2021
Jaimy Boer

Wat een verschil!

Kontjes, kapjes of knepjes: de twee laatste broodjes in een broodzak zijn niet door iedereen geliefd. Toch valt er een hoop te zeggen als je de broodkapjes wel uit de broodzak vist om te eten. Het houdt namelijk verband met hoeveel voedsel jij in totaal weggooit. 

Het Voedingscentrum

Uit een peiling van het Voedingscentrum blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders (51 procent) altijd of bijna altijd hun broodkapjes eet. Een groep van 14 procent geeft aan dat ze weleens een kapje uit de broodzak vissen. De groep die soms een broodkapje eet ligt veel lager, namelijk 12 procent. De overige 25 procent van de ondervraagden geeft aan de broodkapjes nooit of zelden te eten.

Voedselverspilling

Volgens het Voedingscentrum zorgt het niet opeten van broodkapjes voor een hoop voedselverspilling. De groep die aangaf hun broodkapjes wel te nuttigen, gooit in een week tijd 21 gram brood weg. Dit aantal was bij de groep die nooit broodkapjes eet, drie keer zo groot, namelijk 60 gram brood. Ook het verschil in hoeveel voedsel er verspild wordt, is groot. De groep die aangaf hun broodkapjes te eten, gooit zo’n 175 gram voedsel in één week weg. Dit aantal ligt veel hoger bij de groep die geen kapjes eet, hier wordt 329 gram voedsel in een week tijd weggegooid.

Eten van broodkapjes

Van de ondervraagden geeft 71 procent aan dat kapjes ook gegeten moeten worden. Dit is een veel grotere groep dan de mensen die aangeven meestal kapjes te eten. Van de kapjes-eters geeft 59 procent aan dat ze broodkapjes net zo lekker vinden als gewoon brood. Een kleinere groep, maar 17 procent, is van mening dat broodkapjes er met een reden zitten. Volgens hen zitten de broodkapjes in de zak om de rest van het brood vers te houden.

Tweede plaats

Brood staat volgens het Voedingscentrum op de eerste plaats van producten die Nederlanders weggooien. Zo gaf 26 procent van de ondervraagden aan dat ze de week ervoor brood hadden weggegooid. Van de weggooiers gaf 24 procent aan groenten in de kliko te hebben gegooid. Wat de hoeveelheid die wordt weggegooid betreft, staat brood op een tweede plaats. De ondervraagden vermoeden dat zij ongeveer 34 gram brood hebben weggegooid en zo’n 38 gram aan zuivelproducten. In totaal gooien Nederlandse huishoudens wekelijks zo’n twee miljoen kilo aan broodproducten weg. Wauw!

Lees ook: Uhm, pardon? Dit ‘stokbrood’ kost bijna 800 euro

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Pexels