22 september 2022
Sanne

Volgens het restaurant is dit noodzakelijk om te overleven

Een restaurant in Zoetermeer heeft maatregelen genomen om de hoge energierekening te kunnen betalen. Daar betaalt elke klant een energietoeslag bovenop hun maaltijd en drankjes. Volgens de eigenaar is dit nodig ‘om te overleven’. 

Prijsstijgingen

We hebben momenteel te maken met enorme prijsstijgingen, waardoor alles duurder wordt. Er zijn inmiddels talloze mensen en bedrijven die hun hoofd met moeite boven water houden. Dat geldt ook voor Dirk Braam, eigenaar van restaurant Achteraf in Zoetermeer. Hij wilde niet weer een prijsstijging van 3 procent doorvoeren op de menukaart, zoals hij al eerder deed nadat de inkoopprijzen met 40 procent stegen. Die enorme stijging heeft hij maar deels doorberekend om uit eten gaan betaalbaar te houden. De horecaondernemer heeft wel iets anders bedacht, en vraagt vanaf nu €2,50 energietoeslag aan elke klant.

Energiekosten

Naast de gestegen inkoopprijzen, zijn de stijgende energiekosten een apart probleem. Braam stelt dat de energierekening van het vleesrestaurant met 950 euro per maand is gestegen naar een maandbedrag van 4300 euro. “We zijn een grillrestaurant, dus vlees heeft hier zeker een hoofdrol”, legt de eigenaar uit in horecavakblad Misset Horeca. De toeslag is volgens hem de enige manier om als bedrijf te overleven nu de marges laag zijn en de rek eruit is. Hij hoopt echter dat het om een tijdelijke maatregel gaat. Wanneer de energieprijzen normaliseren stopt het restaurant er meteen mee, valt op hun website te lezen. De energietoeslag geldt overigens niet voor kinderen.

Gemengde reacties

De reacties op de maatregel van Braam zijn gemengd. Hoewel hij vooral begripvolle reacties heeft ontvangen, is niet elke klant dat. “Alsof de gewone klant geen hoge energiekosten heeft”, zegt iemand die het geldklopperij vindt. Anderen stellen dat de ‘gewone klant’ wel gewoon doorbetaald kreeg tijdens de coronacrisis. Hoe dan ook, de komende tijd ben je €2,50 extra kwijt als je gaat eten in Zoetermeer!

Lees ook: Goed om te weten: zo bespaar je energie tijdens het koken

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Favorflav | Beeld: iStock