29 december 2020

Iemand nog een glaasje?

Een wijntje in de ene hand, een kaasplankje in de andere hand – zo gaan wij maar al te graag door het leven. Heel gezond kan deze Chateau Meiland-leefstijl niet zijn, zul je wellicht denken. Toch heeft recent onderzoek aangetoond dat wijn en kaas wel degelijk goed voor je gezondheid zijn. 

Goed voor je brein

Uit onderzoek van Iowa State University die onlangs werd gepubliceerd in Journal of Alzheimer’s Disease blijkt dat een dagelijkse, verantwoorde consumptie van wijn en kaas goed is voor je brein naarmate je ouder wordt. Hiervoor hebben de onderzoekers 1500 Britten over een periode van tien jaar gevolgd. De studie wijst uit dat vooral kaas je brein tegen schade beschermt. Wijn – met name rode – zorgt ervoor dat de cognitieve functie van je hersenen op latere leeftijd beter werkt. Dit houdt in dat je ook op latere leeftijd in staat bent kennis op te nemen en informatie te onthouden. Wij schenken onszelf gelijk een glaasje in.

Nieuw onderzoek

Natuurlijk is er al eerder onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van kaas en wijn, maar nog niet eerder werden deze gekoppeld aan cognitieve scherpte op latere leeftijd. Daarnaast is dit onderzoek niet slechts een momentopname. In een periode van tien jaar moesten de deelnemers op verschillende momenten vragen beantwoorden over hun voedsel- en alcoholgebruik.

Alzheimer voorkomen

De onderzoekers waren erg tevreden met de uitkomsten van de studie. “Ik was aangenaam verrast dat onze resultaten suggereren dat het verantwoord eten van kaas en dagelijks rode wijn drinken, niet alleen goed is om ons te helpen omgaan met deze huidige COVID-19-pandemie”, aldus hoofdonderzoeker Auriel Willette. Collega Brandon Klinedinst sluit zich daarbij aan: “Ik geloof dat de juiste voedselkeuzes Alzheimer en cognitieve achteruitgang kunnen voorkomen. Misschien is de doorbraak die we zoeken wel het verbeteren van onze manier van eten.”

Zoals altijd in de wetenschap is er meer onderzoek nodig om deze resultaten te bevestigen. Maar wij zijn alvast voorzichtig positief over dit nieuws. Kaasplankje en een borrel, anyone?

Lees ook: Dit zijn de 11 gezondste drankjes voor als je wilt afvallen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: ScienceDaily | Beeld: Unsplash, Chelsea Pridham