05 september 2022

Er wordt afgeraden om gewassen uit bepaalde tuinen te eten

Het RIVM heeft een belangrijke veiligheidswaarschuwing voor moestuinen afgegeven. Het is niet meer de bedoeling dat mensen groente en fruit eten uit een moestuin die binnen een straal van 1 kilometer van chemiebedrijf Chemours af ligt. Het RIVM waarschuwt mensen om de gewassen uit die moestuinen in Dordrecht niet te eten. Effecten op de gezondheid kunnen namelijk niet worden uitgesloten.

Schadelijke stoffen

De gewassen zouden schadelijke poly- en perfluoralkylstoffen bevatten, ook wel bekend als PFAS. Dat zijn chemische stoffen die men bijvoorbeeld gebruikt om blusschuim mee te maken. Ook de antiaanbaklaag voor pannen en waterafstotende bescherming voor kleding bevat die stoffen. Chemours heeft twee soorten PFAS uitgestoten. Tot 2012 ging het om perfluoroctaanzuur (PFOA), daarna om GenX. Beide stoffen zijn schadelijk voor het milieu en de gezondheid. Ze kunnen zich in je lichaam ophopen en verschillende soorten kanker veroorzaken. Ook kunnen ze effect hebben op voortplanting en ongeboren kinderen.

Alleen in de buurt van de fabriek

De waarschuwing geldt overigens niet voor moestuinen op grotere afstand van het chemiebedrijf. Eet je gewassen uit een tuin die er 5 tot 10 kilometer in zuidwestelijke richting van af ligt, dan krijg je niet te veel PFAS binnen. Ook moestuinen die op 15 kilometer noordoosten van de fabriek liggen, bevatten niet te veel van de schadelijke stof. Het RIVM concludeert dat je die gewassen dus gewoon kunt blijven eten.

Wel wordt daarbij aangeraden om die gewassen af te wisselen met producten uit de winkels, omdat die volgens het instituut nog minder PFAS bevatten. “Deze afwisseling is belangrijk, omdat mensen in Nederland via andere voedselproducten en drinkwater al meer PFAS binnenkrijgen dan de zogeheten gezondheidskundige grenswaarde”, aldus een woordvoerder van het RIVM.

Lees ook: 5 manieren om je keuken te pimpen zonder dat je een fortuin kwijt bent

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: NU.nl | Beeld: Pixabay