Jasmijn

Het hoeft geen bakken met geld te kosten

We brengen elke dag heel wat tijd door in de keuken. Geen wonder dat het uiterlijk van die ruimte je na verloop van tijd behoorlijk kan tegenstaan. Wat kun je doen als je je keuken wilt aanpassen, maar daar geen enorm budget voor hebt? Wij geven je een aantal handige tips.

Meerdere handige tips

Helaas staan keukenrenovaties bekend om de hoge prijzen. Op het moment dat je bij jezelf denkt ‘ik zou hier wel iets willen veranderen’, zie je waarschijnlijk al een hoge rekening voor je. Dat hoeft echter niet zo te zijn. Er zijn namelijk ook verschillende dingen die je in je keuken kunt aanpassen zonder dat het bakken met geld kost. The Kitchn vroeg meerdere woonexperts naar hun handigste tips. Wij zetten meerdere van die budgetvriendelijke tips voor je op een rij.

1. Verf, stickers en handgrepen

De keukenkastjes springen vaak het eerst in het oog. Je kunt ze eenvoudig aanpassen zonder dat de volledige kastjes vernieuwd moeten worden. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om ze van een likje verf te voorzien. Test daarbij wel altijd eerst op een onopvallend plekje of de verf goed blijft zitten voor je aan de slag gaat. Als je de verf er vervolgens met je vingernagel af kunt krabben, is het verstandiger om voor speciale stickers te kiezen. Daarmee kun je je keukenkastjes ‘wrappen’ en van een nieuwe kleur of nieuw patroon voorzien. Dit kun je overigens ook doen bij eventuele tegels in je keuken, bijvoorbeeld boven het aanrecht.

Een andere kleine aanpassing is het veranderen van de handgrepen op je keukenkastjes. Door je ouderwetse zilver handgrepen te vervangen door roségouden exemplaren, zorg je bijvoorbeeld al voor een hele andere look. Ook kun je kiezen voor knopjes in plaats van hendels. De keuze is reuze!

2. Andere verlichting

Licht is een bepalende factor voor de uitstraling van je keuken. Het licht in je keuken bepaalt onder andere hoe goed eten eruitziet tijdens de bereiding. Wil je het licht in je keuken veranderen, maar heb je geen groot budget? Kies dan bijvoorbeeld voor een aantal kleine lampjes met snoer, die je in meerdere hoeken van de keuken plaatst. Op die manier kun je lichtinval vanuit verschillende hoeken creëren. Wil je extra warm licht? Kies dan voor lampen met een warme tint of plak zelf wat oranje papier voor een lamp – als deze niet te heet wordt. Dat maakt een wereld van verschil!

3. Nieuwe indeling van lades

De lades in je keuken zijn doorgaans niet zichtbaar, maar zorgen wel voor orde in de chaos. Tenminste, als je ze verstandig indeelt. Ook hierbij kan een kleine aanpassing een groot verschil maken. Door voor passende bakjes in je keukenlades te zorgen, kun je zoveel mogelijk ‘losse’ spullen kwijt en zal je keuken er meteen minder rommelig uitzien. Je hoeft hiervoor overigens geen nieuwe spullen te kopen: je kunt ook werken met Tupperware-bakjes die je al in huis hebt.

4. Prikbord aan de muur

Er zijn speciale prikborden met gaten verkrijgbaar voor in je keuken. Daarin kun je haakjes vastmaken, waaraan je bijvoorbeeld bakjes of losse pannen kunt hangen. Op die manier zorg je ervoor dat er geen voorwerpen meer ‘los’ op je aanrecht liggen en schep je dus meer orde in je keuken. Je kunt het prikbord ook nog eens eenvoudig in een andere kleur verven, als je wat extra verandering wilt.

5. Keukeneiland op wielen

Een keukeneiland is enorm handig, maar vaak ook behoorlijk een de prijs. Gelukkig is er een goedkoop alternatief. Je kunt tegenwoordig namelijk ook een rollend keukeneiland kopen. Daarin zitten dan geen kraan en wasbak, de bovenkant bestaat volledig uit werkblad. Het is echter de ideale aanvulling op de rest van je keuken, zonder dat je er een fortuin aan kwijt bent.

Lees ook: Snack je ‘s avonds veel? Zo kom je van die gewoonte af

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: The Kitchn | Beeld: Unsplash, Christian Mackie