26 maart 2021

Volgens de supermarkt gaat het om zo’n 130 miljoen plastic zakjes per jaar

Voor onze boodschappen nemen we steevast onze eigen grote boodschappentas mee, maar groente en fruit steken we massaal nog in een gratis plastic zakje. Binnenkort moeten we ook daar wat anders op gaan verzinnen. Albert Heijn stopt namelijk met de gratis plastic zakjes op de groente- en fruitafdeling. Dit zou volgens de supermarkt zo’n 130 miljoen zakjes per jaar schelen. Dit komt neer op 243.000 (!) kilo plastic. 

Geen plastic zakjes

Vanaf half april gaat Albert Heijn stapsgewijs de plastic zakjes uit de winkel halen. Aan het eind van het jaar wil de supermarkt helemaal geen gratis plastic zakjes meer gaan uitdelen. Geen paniek, je hoeft je sperziebonen, appels en peren niet los in je winkelwagen te gooien. Er zijn volop ‘duurzame verszakjes’ aanwezig om je groente en fruit in te bewaren.

Duurzame verszakjes

Nieuw zijn deze duurzame verszakjes niet. Je kunt ze al zo’n drie jaar vinden op de groente- en fruitafdeling van Albert Heijn. Anders dan een dun plastic zakje, kun je deze verszakjes hergebruiken. Je kunt ze thuis gewoon in de was gooien en bij je volgende supermarktbezoek weer meenemen. De herbruikbare zakjes zijn te koop voor dertig eurocent, maar vanaf 19 april kunnen klanten gedurende een periode van twee weken de nylon zakjes gratis meenemen. “We maken ze groter, zodat er meer in past”, laat een woordvoerder van Albert Heijn weten aan NU.nl. Ook deelt de winkelketen stickers uit aan klanten, die ze als reminder op kunnen plakken om de duurzame verszakjes mee te nemen bij het boodschappen doen.

Nieuw leven

Ook bij het online bestellen van de boodschappen wordt er rekening gehouden met het plasticverbruik. Bij de boodschappenbezorging komt daarom een retoursysteem. “Zodat klanten de plastic tasjes weer kunnen inleveren”, aldus Albert Heijn. Op die manier kunnen 31 miljoen plastic tasjes een nieuw leven krijgen.”

Gewenningsproces

Albert Heijn heeft er het volste vertrouwen in dat klanten gauw genoeg wennen aan de nieuwe verszakjes. “Mensen nemen ook steeds meer eigen boodschappentassen mee, dat was een gewenningsproces. We hopen hierbij op hetzelfde.”

Lees ook: Kun je groenten of sla in een bolstaand plastic zakje nog eten of niet?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: NU.nl | Beeld: Unsplash