Ziet er meteen een stuk lekkerder uit

Een appel is altijd een lekkere snack. Als je een appel echter in stukjes snijdt en vervolgens een aantal uur bewaart, zijn de stukjes vaak bruin verkleurd. Dat ziet er niet bepaald lekker uit. Wat kun je doen om dat proces tegen te gaan? Wij geven je tips.

Bruin en zacht

Op het moment dat stukjes appel te lang worden blootgesteld aan de lucht, vindt er een proces plaats dat ‘enzymatische bruinkleuring’ wordt genoemd. Op het moment dat er te lang te veel zuurstof rondom de appelstukjes hangt, vindt er een reactie plaats tussen de aminozuren in het fruit en een enzym genaamd polyphenol oxidase. Dat zorgt ervoor dat het fruit bruin en zacht wordt. De appelstukjes zijn dan zeker niet schadelijk voor je gezondheid, maar mooi is anders.

Zoutwateroplossing

Hoe zorg je er nou voor dat je appels wel een paar uur kunt bewaren, maar dat ze niet die viezige kleur en textuur krijgen? De methode die het beste werkt, is om de appelstukjes in een zoutwateroplossing te laten weken. Pak een schaal en giet daar een aantal glazen water in leeg. Voeg vervolgens zout toe en houd daarbij 0,5 theelepel zout per glas water aan. Roer de twee ingrediënten goed door elkaar, zodat het zout op kan lossen. Leg je appelstukjes erin en laat ze ongeveer tien minuten weken. Laat ze vervolgens goed drogen en bewaar ze in een luchtdicht bakje. De zoutwateroplossing zorgt ervoor dat er een laagje om de appelstukjes heen wordt gevormd, waardoor ze minder snel oxideren. Ben je bang dat je appelstukjes zout zullen smaken? Houd ze dan even onder de koude kraan voor je ze opeet.

Honing of alleen water

Naast de methode met de zoutwateroplossing zijn er meerdere andere dingen die je kunt doen. Zo kun je dezelfde methode ook toepassen met een mengsel van water en honing, waarbij je twee eetlepels honing in een bak met koud water schept en dat goed mengt. Door de appelstukjes daar vijf minuten in te laten weken en ze vervolgens goed af te spoelen, zorg je voor een natuurlijk gezoet laagje om de appelstukjes heen. Wil je het nog simpeler aanpakken, dan kun je een schaal vullen met schoon, gefilterd water en de appelstukjes daarin leggen. Zet de schaal in de koelkast en je zult zien dat de appelstukjes niet bruin worden!

Lees ook: Aha: hier komt de vetlaag op appelschillen dus vandaan

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Well and Good | Beeld: Unsplash, Jessica Lewis